Hogyan kell rántást készíteni? (tudásbázis kérdés)
Nem minden rántásba keverünk piros paprikát.
És nem mindig pirítjuk a lisztet zsemleszínűre vagy barnára, sok ételben, főleg levesekben "gyenge" rántás van, ahogy a régi szakácskönyvek is írják. Ez jóformán fehér marad.
Ugyanakkor van olyan étel, amibe kicsit erősebben megpirított rántás kerül.
Tanácsként a fórumindítónak, talán még azt kellene elmondani, hogy nem erős lángon pirítjuk a lisztet, de azért sercegnie-buborékolnia kell. (El se tudom képzelni, mit ront el mindig.)
Megosztom az én rántásom, amit már elsőre sikerült megcsinálnom és azóta sem lett csomós soha, dédi receptje, amúgy 22 vagyok:)Én minden főzelékemhez ezt használom, nagyon szeretjük a főzelékeket:
Olajon 3 fakanál lisztet megpirítok, kis pirospaprikát adok hozzá. Aztán egy kis doboz tejfölt belekeverek, majd a készülő főzelék levéből 8 evőkanállal átkanalazok a rántáshoz, elkeverem. Ezt a műveletet addig folytatom, míg elég folyékony lesz az állaga ahhoz, hogy beleönthessem az ételhez. Elkeverem, pár percig még főzöm, és kész:) Soha nem volt még csomós:)
Én oedig újabban zabkorpával sűrítek. Kis hideg vízze, majd az étel forró levével elkeverve nem lesz csomós, de finom krémessé teszi a főzeléket.
Tejfölben is el lehet keverni, ha olyan az étel, akkor még jobb.
(A zabkorpának nincs saját íze, a búzakorpának azért érezni, az sűrítésre nem jó szerintem.)
Mivelhogy nem használok rántást, ha a fiam nincs itthon. ☺
Ezzel a problémával biztosan nem vagy egyedül. A rántás egyik olyan szegmense a főzésnek, ami az egyikünknek a kisujjában van, a másikunknak kínlódás.
Örök szabály: meleg rántáshoz hideg folyadékot, hideg (pl. előre elkészített) rántáshoz meleg folyadékot kell adni, hogy ne legyen csomós. Tehát meg kell várni, amíg a hőmérséklet kiegyenlítődik. A folyadékot olyan ütemben kell folyamatos keverés közben adagolni, hogy a pirított liszt ne tudjon besűrűsödni.
S ha végre jó a rántás állaga, akkor jön a fő kérdés: elegendően besűríti-e az adott mennyiségű ételt, vagy ellenkezőleg: sűrű kulimászt csinál belőle.
De ne add fel; előbb-utóbb ráérzel. :)
Nekem is össze szokott állni nagy csimbókban :-D
De nem foglalkozom vele, szűrőn keresztül dörgölöm bele a levesbe.
A főzelékeket általában keményítővel sűrítem.
Nem minden ételt lehet gyorsan keverni.
Én sem kevertem el egy időben a rántást semmivel, de akkor meg eltűnt a kajában, nem sűrített. Szóval kell az a lisztnek, hogy a hevítés után meg is szívja magát, mert pl. egy családi adag főzeléket a fazékban nem bírsz olyan gyorsan elkezdeni keverni, hogy sikerüljön jól eloszlatni benne a rántást.
Eleve a liszt csak pezsegjen a zsiradékban. Inkább kevesebb legyen, az se baj, ha a zsiradékot nem szívja fel egészen. Csak kicsit piruljon meg a liszt. (Ételfajáttól függ, mennyire pirítjuk meg. A sárgaborsóba olyan rózsaszínesre szoktuk.)
Ha szoktál bele fokhagymát tenni, akkor azt is a rántásban kavarjuk el, de én főzök is bele. Ha a gerezd fokhagymát hosszában szétvágod, akkor egészen elfő az ételben.
Szokás kicsit lehúzni a rántást a tűzhelyról, úgy elkeverni a hideg vízzel, utána az étel levével is elkeverve visszamelegítjük egy kicsit, úgy szedünk még egy keveset hozzá, majd öntjük a fővő ételbe.
sárgaborsó szinte besűríti önmagát, abba alig kell liszt, holnapra én is azt terveztem
zöldborsófőzelékhez, zöldbabhoz, ilyesmihez 2 nem túl púpos evőkanál elég
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni?
- Szeretnék írni egy regényt! Elmagyarázná valaki, hogyan kell nyomdakész formátumú szöveges dokumentumot készíteni?
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Hogyan kell vízgőz felett készíteni valamit? Mit takar a vízgőz?
- Hogyan kell tortillát készíteni házilag?