Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell rántást készíteni? fórum

Hogyan kell rántást készíteni? (tudásbázis)


1 2
51. Guruljka (válaszként erre: 50. - Ca43169457)
2014. máj. 21. 09:48

Nem minden rántásba keverünk piros paprikát.

És nem mindig pirítjuk a lisztet zsemleszínűre vagy barnára, sok ételben, főleg levesekben "gyenge" rántás van, ahogy a régi szakácskönyvek is írják. Ez jóformán fehér marad.

Ugyanakkor van olyan étel, amibe kicsit erősebben megpirított rántás kerül.


Tanácsként a fórumindítónak, talán még azt kellene elmondani, hogy nem erős lángon pirítjuk a lisztet, de azért sercegnie-buborékolnia kell. (El se tudom képzelni, mit ront el mindig.)

2014. máj. 21. 09:35
Teflonba beleöntjük az olajat, felforrósítjuk hozzákavarjuk a lisztet mikor zsemle színűre megpirul levesszük a tűzről és piros paprikát, keverünk hozzá. A rántást levesek, főzelékek sűrítéséhez használjuk. Aki szereti a tejfölt az a rántás elkészülte után tejföllel keverje össze és így öntse a levesbe, főzelékbe. Aki nem szereti a tejfölt az a rántást a főzelék vagy leves levével engedje fel és összekeverés után tegye bele az ételbe.
2014. máj. 19. 18:49
xd jó gyorsan :)
2014. máj. 19. 14:37
Épp eszembe jutott tegnap ez a fórum, vajon azóta sikerült a kérdezőnek?
47. missT (válaszként erre: 45. - Guruljka)
2013. szept. 25. 09:40
igen, olajon, vagy zsíron, ami épp van itthon:)
46. 7a3a05277b (válaszként erre: 42. - Annie1130)
2013. szept. 24. 16:06
Rendszeresen főzök, de sosem rántással. Ahány ház, annyi ízlés :)
45. Guruljka (válaszként erre: 40. - MissT)
2013. szept. 24. 13:39
A lisztet zsiradékon pirítod?
2013. szept. 24. 12:56
Felenk a zoldbab-borso-krumpli-tokfozelek rantas pirospaprikaval es keves liszttel, ahogy a bablevest is. Nincs habaras!
43. 937a2a883a (válaszként erre: 41. - 7a3a05277b)
2013. szept. 24. 12:38
Az anyósom sem főz rántással. :)
42. Annie1130 (válaszként erre: 41. - 7a3a05277b)
2013. szept. 24. 12:32
Ha sokat főzöl, fura. :)
2013. szept. 24. 09:51
A kérdés apropóján gondoltam bele, hogy még életemben nem főztem rántással semmit, pedig tudom, hogyan kell. Érdekes.
40. missT
2013. szept. 24. 09:12

Megosztom az én rántásom, amit már elsőre sikerült megcsinálnom és azóta sem lett csomós soha, dédi receptje, amúgy 22 vagyok:)Én minden főzelékemhez ezt használom, nagyon szeretjük a főzelékeket:

Olajon 3 fakanál lisztet megpirítok, kis pirospaprikát adok hozzá. Aztán egy kis doboz tejfölt belekeverek, majd a készülő főzelék levéből 8 evőkanállal átkanalazok a rántáshoz, elkeverem. Ezt a műveletet addig folytatom, míg elég folyékony lesz az állaga ahhoz, hogy beleönthessem az ételhez. Elkeverem, pár percig még főzöm, és kész:) Soha nem volt még csomós:)

2013. szept. 24. 08:23
Meg csak annyit, hogy nem art, ha a rantashoz van kulon egy kicsi labas. Igy tenyleg egyszerubb es nem veszik el benne a lenyeg.
2013. szept. 22. 15:35
Az biztos, hogy ki kell kísérletezni, mert a liszt is más lehet.
37. 937a2a883a (válaszként erre: 36. - Guruljka)
2013. szept. 22. 15:23
Lehet liszt függő,de borsóhoz én is 2-3 kanállal teszek és krémes állagú lesz,nem "úgy kell belevágni a tányérba" ,szóval pont tökéletes.
36. Guruljka (válaszként erre: 35. - 937a2a883a)
2013. szept. 21. 21:45
Írta, hogy fél kiló borsóhoz tesz 2-3 kanállal, az sok.
35. 937a2a883a (válaszként erre: 32. - Szilvita)
2013. szept. 21. 08:14
Hát nálunk pl egy ek. liszt nem elég a főzelék besűrítéséhez,akkora a mennyiség. :) Akkor abból leves lesz.Szóval lehet ő sem sok lisztet tesz.
34. Guruljka (válaszként erre: 31. - Vikyci)
2013. szept. 20. 20:19

Én oedig újabban zabkorpával sűrítek. Kis hideg vízze, majd az étel forró levével elkeverve nem lesz csomós, de finom krémessé teszi a főzeléket.

Tejfölben is el lehet keverni, ha olyan az étel, akkor még jobb.

(A zabkorpának nincs saját íze, a búzakorpának azért érezni, az sűrítésre nem jó szerintem.)

Mivelhogy nem használok rántást, ha a fiam nincs itthon. ☺

33. syria (válaszként erre: 2. - D4747860fa)
2013. szept. 20. 20:09

Ezzel a problémával biztosan nem vagy egyedül. A rántás egyik olyan szegmense a főzésnek, ami az egyikünknek a kisujjában van, a másikunknak kínlódás.


Örök szabály: meleg rántáshoz hideg folyadékot, hideg (pl. előre elkészített) rántáshoz meleg folyadékot kell adni, hogy ne legyen csomós. Tehát meg kell várni, amíg a hőmérséklet kiegyenlítődik. A folyadékot olyan ütemben kell folyamatos keverés közben adagolni, hogy a pirított liszt ne tudjon besűrűsödni.


S ha végre jó a rántás állaga, akkor jön a fő kérdés: elegendően besűríti-e az adott mennyiségű ételt, vagy ellenkezőleg: sűrű kulimászt csinál belőle.


De ne add fel; előbb-utóbb ráérzel. :)

2013. szept. 20. 19:41
Sok lisztet teszel. Én max. egy evőkanálnyit szoktam hozzá tenni. Picit pirítom, aztán engedek rá hideg vizet, és állni hagyom. Anyósomtól tanultam, és nagyon egyszerű. Általában akkor megcsinálom, ha feltettem a főzeléknek való zöldséget főni. Ráengedem a vizet és csak akkor keverem el, ha már tenném a kajába. Sosem lesz csomós. Én is mindig így jártam, és akkor mondta anyós ezt a praktikát. Próbáld ki! Ja és nem öntözgetem a főzőlével, simán belekeverem.
31. Vikyci
2013. szept. 20. 19:29

Nekem is össze szokott állni nagy csimbókban :-D

De nem foglalkozom vele, szűrőn keresztül dörgölöm bele a levesbe.

A főzelékeket általában keményítővel sűrítem.

2013. szept. 20. 19:10
Ezek szerint nagyon ügyes is vagy, ez nagyon gyorsan lehet sikeres csak. :-D
29. Erzsike29 (válaszként erre: 27. - Guruljka)
2013. szept. 20. 18:52
Azért írtam, hogy nekem ez vált be, bár én a legtöbb főzeléket habarom inkább. De 5-en vagyunk, szóval az adagok nagyüzemi méreteket öltenek:)
2013. szept. 20. 18:49

ITT a videó!


[link]


1.15-nél kezdődik maga a rántás. :-D

27. Guruljka (válaszként erre: 24. - Erzsike29)
2013. szept. 20. 18:46

Nem minden ételt lehet gyorsan keverni.

Én sem kevertem el egy időben a rántást semmivel, de akkor meg eltűnt a kajában, nem sűrített. Szóval kell az a lisztnek, hogy a hevítés után meg is szívja magát, mert pl. egy családi adag főzeléket a fazékban nem bírsz olyan gyorsan elkezdeni keverni, hogy sikerüljön jól eloszlatni benne a rántást.

26. Guruljka (válaszként erre: 16. - D4747860fa)
2013. szept. 20. 18:43

Eleve a liszt csak pezsegjen a zsiradékban. Inkább kevesebb legyen, az se baj, ha a zsiradékot nem szívja fel egészen. Csak kicsit piruljon meg a liszt. (Ételfajáttól függ, mennyire pirítjuk meg. A sárgaborsóba olyan rózsaszínesre szoktuk.)

Ha szoktál bele fokhagymát tenni, akkor azt is a rántásban kavarjuk el, de én főzök is bele. Ha a gerezd fokhagymát hosszában szétvágod, akkor egészen elfő az ételben.

Szokás kicsit lehúzni a rántást a tűzhelyról, úgy elkeverni a hideg vízzel, utána az étel levével is elkeverve visszamelegítjük egy kicsit, úgy szedünk még egy keveset hozzá, majd öntjük a fővő ételbe.

25. 937a2a883a (válaszként erre: 23. - 937a2a883a)
2013. szept. 20. 18:42
De van,hogy nem is keverek bele vizet/levet.
2013. szept. 20. 18:42
Nekem az vált be, hogy amikor kész a rántás, nem öntöm fel, nem várom meg, míg kihűl, hanem rögtön bele a kajába, gyors keverés közben. Nem is lesz csomós, és a végeredmény ugyanaz.
23. 937a2a883a (válaszként erre: 8. - Zebracsikó)
2013. szept. 20. 18:39
Így van,mi sem szoktuk kihűteni.Rögtön megy bele a víz.Annyi,hogy én sosem a csapból engedek hozzá,hanem pl amit más is írt már (talán te is),hogy a rántani való leves/főzelék levét keverem hozzá.
22. zebracsikó (válaszként erre: 16. - D4747860fa)
2013. szept. 20. 18:35

sárgaborsó szinte besűríti önmagát, abba alig kell liszt, holnapra én is azt terveztem


zöldborsófőzelékhez, zöldbabhoz, ilyesmihez 2 nem túl púpos evőkanál elég

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook