Hogyan kell tortillát készíteni házilag? (tudásbázis)
Szia!
Én mexikói fűszerezésű hússal és zöldségekkel, de ha chilis babot főzöl, azt is belerakhatod. :)
Sziasztok!
Ti mivel szoktátok megtölteni ezeket a tésztalapokat?
Tényleg? Nemrég még hozott onnan pitát a párom. :(((
Egyébként megtaláltam a receptet, végül is egy sima kenyértészta.
Pita
Hozzávalók 10-15 db-hoz
1 kg liszt
3 dkg élesztő
0,5 teáskanál cukor
0,5 evőkanál só
minimum 0,5 l langyos víz
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, a sóval elkevert liszthez adjuk és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeken 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük, nagyon fontos, hogy a lehető legforróbb hőmérsékletre (250-300 fok).
A golyókat jól belisztezve kb. 0,5 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy a legelőször kinyújtott korong kerüljön be először és úgy, hogy az eddig alul lévő fele az most a tepsiben felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a sütőbe. A sütőablakon nézzük, amikor felpúposodik (szétválik) a tészta, megfordítjuk és a másik felét is zsemleszínűre sütjük (az sem baj, ha fehér marad, mert nem szabad kiszárítani). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.
Jól fagyasztható és mikrozható.
Hát ennyi. Nekem néha nem éppen középen válik szét, azaz az egyik fele vékonyabb lesz, ilyenkor nem egyszerű a töltelék bepakolása, de a saját friss kenyér íze feledteti ezt. :D
pitareceptre en is vevo vagyok :-)
meg ahogy nezem ezt a tortillavariaciot is kiprobalom, ha kevesbe maceras a palacsintanal
Hát ez szuper! Gratulálok és örülök, hogy finom lett!
Igen, így belegondolva, a 2,5 dl víz egy kicsit nekem is soknak tűnik, mert egy másik receptben a 30 dkg-hoz kell 1,5 dl és egy normál kenyér esetében is csak 6-6,5 dl kell 1 kg liszthez. Hát ezekhez képest...
Mindenképpen ki fogom próbálni, mert általában gyrost szoktunk vendégváráshoz készíteni és jó lenne kicsit újítani. :D
Na, elkészült a mű. Egyet már meg is töltöttem, és befaltam.
Szóval: a megbeszélt recept szerint készítettem el: 5 dgk liszut, 10 dkg kukoricaliszt és 2,5 dl meleg víz. Nos, ez egy igen híg, folyós "tésztát" ad ki. Nem lehet nyújtani. Így raktam még bele kukoricalisztet és egy fél maréknyi lisztet. Csak úgy saccra, amíg a tészta nyújtható lett. Kb 5 perc alatt elkészült. (Még sohasem dolgoztam kukoricaliszttel, nem tudtam, hogy mennyi idő kidolgozni.) Kicsit pihentettem.
Azután jött a nyújtás. A sütőpapírral nagyon jó dolgozni, könnyű volt vele kinyújtani. Azt hittem, hogy sok-sok papírt el kell használni. De nem. Ugyanis amit leszetsz a tortillákról, azt újra lehet használni.
Az első kicsit sótlan lett. Ha valaki csinál, érdemes megkóstolni az elsőt a só miatt.
Beletettem a serpenyőbe, kb 1 perc múlva a papír nagyon könnyen lehúzható róla. Csak ott szakad el, ahol nagyon vékony a tészta.
És azután úgy ránézésre sütöttem.
A végeredmény:
9 db lapot kaptam, kb akkorák, mint a palacsinta. Kicsit nehezebben hajtogatható, mint amit a boltban vagy a gyorséttermekben lehet kapni. Érdemes alufóliába betekerni még melegen. Úgy puhul.
Egyet kicsit túlsütöttem. Olyan lett, mint a chips. Azt belemártogattam a csilibe, úgy ettem meg. Nem rossz! Ha legközelebb vendégvárót készítek, ilyen chips-et sütök, feltörömféltenyérnyi darabokra, és teszek rá egy kiskanál csilisbabot. Szerintem jópofa "sörkorcsolya" lehet.
És a kész lapra, mint a palacsintára tettem salátát, paradicsomot, grillezett húst, mustárt és vékony szelet sajtot. Feltekertem, és hamm bekaptam.
Nincs vele nagyon nagy macera (kisebb, mint a palacsintasütéssel), és egészen finom lesz. Árban pedig jobban megéri, mint boltban vásárolni (én a múltjor 800 Ft-rt láttam 6 lapos csomagot). Egyzser érdemes kipródálni. Neked is ajánlom, d@nu! Köszi a receptet.
Lassan a töbit is kipróbálom.
Még nem. Most voltak itt kicserélni a gázórát. Szellőztetek, azután kezdem a műveletet. Majd részletesen beszámolok róla.
Sajnos, a webkamerát lelökte a macska, így élőben nem tudok közvetítést adni a nagy hadműveletről....:))))
:DDDDDDDDDD
Csak fokozatosan, nehogy elkapkodd! :DDDD
na jó! ennyit már nem tudunk befalni. Tortillamérgezésünk lesz! Segítség!!!
Egyébként köszi! :) Majd válogatok és beszámolok.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Tudja valaki, hogyan kell készíteni teljes kiőrlésű lisztből zsömlét vagy kiflit házilag sütőben?
- Hogyan kell templomi/áldoztató ostyát készíteni házilag?
- Hogyan kell házilag majonézt készíteni?
- Hogyan kell kovászt készíteni házilag?
- Hogyan kell elkészíteni a Norbi féle Tortillát?