Hogyan kell kovászt készíteni házilag? (tudásbázis)
Nem kell felfutnia, ez nem élesztő. Fontos, hogy "etetve" legyen, és ha használsz belőle, akkor rögtön pótolni kell. Én így szoktam, itt képeket is találsz: [link]
Ha kiveszik a linket, akkor úgy keress rá, hogy Limara kovász.
szerintem liszt+víz
ennyi
ez alapján próbáltam én is, de...
szaga az már van, így egy hét után, de azt nem vettem észre, hogy feljebb futott volna a befőttesüvegben
hogyan kell ennek kinéznie? tudnátok egy képet mutatni jó kovászról?
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KOVÁSZT PDF Nyomtat Email
A rozskenyerek jellegzetes savanykás ízét a kovász adja. A teljes tészta tömegének kb. 20 - 40 % kell, hogy legyen a kovász ahhoz, hogy jó kenyeret kapjunk.
RECEPT élesztőmentes rozskovászhoz
100 g rozsliszt
1 ek folyós méz
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt édeskömény
250 ml langyos víz
rozsliszt a megszóráshoz
Elkészítés:
A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük. A vízzel és mézzel addig kell keverni, míg sima masszát nem ad. Az egészet nagy uborkásüvegbe áttöltjük, és egy tiszta ruhával letakarjuk. Minden 24 órában megkeverjük, és beszórjuk liszttel a tetejét, összesen 72 órát hagyjuk érni.
Az érés alatt a kovász térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illata fejlődik ki. Ha az érési folyamat befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel és hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha nem használjuk belátható időn belül fel a kovászt, megpróbálhatjuk kíméletesen , nem túl forró helyen megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később újraéleszthetjük, ha langyos vizet teszünk hozzá.
A kovász készítése:
1. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk és 20 ºC-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz, kb. 40 ºC-os
Az előzőekkel összekeverjük és letakarva, 20 ºC-on 1 napig állni hagyjuk.
Ennek egy részét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttesüvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.
KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE A rozskenyerek jellegzetes savanykás ízét a kovász adja. A tészta teljes tömegének kb. 20-40 százalékát kell a kovásznak kitennie ahhoz, hogy jó kenyeret kapjunk.
Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós) mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2 teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a "megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkásüvegbe, és letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen (nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.
Ezt a leírást Králl Máriától kaptuk; kenyérsütéssel kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a honlapját is: www.kenyersutes.hu.
A vizes kovász úgy készül, hogy rozslisztet + vizet összekeversz esetleg egy kis méz (hamarabb indul az erjedés, és nem penészedik tőle), és sokáig (1-1,5-2 napig) langyos helyen tárolni.
Szoktak száraz kovász használni, ami nem más, mint a korábbi kelt tésztának szélét, vagy ami az edény falához tapadt megszárítják, és félreteszik.
Még egyiket sem próbáltam, úgyhogy garanciát nem vállalok értük:)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Hogyan kell tortillát készíteni házilag?
- Tudja valaki, hogyan kell készíteni teljes kiőrlésű lisztből zsömlét vagy kiflit házilag sütőben?
- Hogyan kell templomi/áldoztató ostyát készíteni házilag?
- Hogyan kell házilag majonézt készíteni?
- Hogy kell házilag csirke-vagy pulykamell sonkát készíteni?