Hogyan kell házilag majonézt készíteni? (tudásbázis)
Szia kedves Enikő!
Nagyon 1xrű és tökéletes majonéz készült a recepted alapján. Naon köszi, hogy +osztottad velünk.
Üdv: Gitta
Az igazi majonéz így készül:
Főzünk egy tojást. Amikor kihűlt, hozzácsurgatunk egy nyers tojássárgáját a kikanalazott sárgájához. Aztán nagy türelemmel (megéri!) nagyon lassan olajat adunk hozzá. Először egy cseppet és elkeverjük. Aztán két cseppnyit, majd egy kicsivel többet és keverés után fokozatosan emeljük az olajadagot. Amikor már krémes az állaga és a keverőtál közepére sűrűsödik, már jóval több olajat is önthetünk hozzá, mert nem fog elromlani.
Akkor kész, amikor olyan lesz, mint egy nagy adag krém az edény közepén.
Ezután ízesítjük, bővítjük, attól függően, hogy pl. töltött tojáshoz, padlizsánkrémhez, Sandocan túróhoz, stb. szükséges. Jó étvágyat! :)
Én olaj nélkül készítem, próbáljátok ki egyszer, igazán finom.
A lényeg a jó sűrű tejföl, ha túl híg, akkor le szoktam csöpögtetni. 2 deci tejfölbe belekeverek 1 tojássárgáját, csipetnyi sót, csipetnyi cukrot, őrölt fekete borsot, és kb. egy kávéskanál mustárt.
Majonéz készítése nagyon egyszerű,de néhány szabályra ,oda kell figyelni.A tojás mindig nagyon friss legyen! Ha régi a tojás néha meg sem köt,és veszélyes is.
Én igy készitem,és soha nem boltit hazsnálok.
2 nyers tojássárga,1 főtt tojássárga,2 káveskanál finom mustár tojásonként,ezeket elkavarom a mixerrel,utánna lassan csorgatom rá az olajat,az olaj mennnyisége függ,ki amenyit szeretne késziteni.én általában 6-7 deci olajjal készitem,és csak a mixernek az egyik habverőjével,és csak egyirányban keverem,nem össze vissza.
Ha estelek nem köt meg a majonéz, ez kiderül az első néhány csorgatás után,akkor még hozza adok 1-2 evőkanál mustárt,tovább kell keverni amig ujból összeáll, Ha akkor sem megy, kész,abból nem lesz majonéz. Mikor kész a majonéz,1-2 csepp friss citromlét,lehet hozza csepegteni.Ettől még világosabb lesz!
ehez a majonezhez botmixerre van szukseg.Nagyon jo es konnyen elkeszitheto, erdemes kiprobalni!
Egy egesz tojast(sargaja es feherje is)egy csipet soval botmixerrel habosra verunk es hozzaadunk 200 ml olajat lehet egybol is vagy adagonkent, teszunk hozza egy kanal mustart. miutan keszlett adunk hozza negy jo evokanal tejfolt es osszekeverjuk, ettol kremesebb lesz.kivalloan alkalmas majonezes burgonyasalatahoz, karfiolpasztahoz, toltttojashoz.
Francia majonéz:
2 tojássárgája,2 dl étolaj,1-1 evőkanál mustár és porcukor,pár csepp citromlé,só
Pár percig habverővel verem a tojássárgáját,majd cseppenként,azután vékony sugárban belekeverjük az olajat.Amikor vaj keménységü,hozzáadjuk az ízesítőket.
Nekem van egy olaj nélküli receptem, ez tulképp tartár, nem majonéz,de én pl. jobban szeretem.
1 főtt tojás sárgája +
1 teáskanál mustár jól kikeverni
1 mokkáskanál porcukor
3 evőkanál tejföl
só, pár csepp citrom,(esetleg bors) ízlés szerint
Kleo!
Én azért adom hozzá a mustárt előre, mert akkor boztosan nem csapódik ki az olaj, akkor sem, ha kicsit gyorsabban csurgatom hozzá. Ezzel időt spórolok meg és kevésbé kockézatos. Szerintem így nehezebb elrontani.
Angela
Én úgy tudom, anyum receptje alapján:
1 tojás sárgája
1/4 citrom leve
1 csipet só
őrölt bors - ki hogy szereti
1 evőkanál mustár
1 evőkanál cukor (persze diétázóknak édesítőszer)
Ezeket összekeverni, majd lassan csurgatva 2,5 dl olajat hozzáadni, robot géppel magas fordulaton.
Olyan puha vaj szerűnek kell lennie.
Ha hígra sikeredett, akkor még olajat bele, szintén csúrgatva.
Aztán, amit ebbe kutyulok az tejföl, így tartár lesz, bár ezt hívjuk általában majonéznek, és elcsodálkozunk, ha nem ezt a tartárt kapjuk majonéz gyanánt :-)
Minden féle majonézes salihoz ezt csinálom...
A tradicionális majonéz recept valahjogy úgy van, hogy 1 dl olajhoz 1 tojás sárgája, mustár, fehér bors, édesítő, fehér bor, citromlé kell.
elkészítés: a tojás sárgájához tégy egy kévéskanál mustárt és nagyon lassan, apránként szinte cseppenként add hozzá az olajat. Alaposan keverd el. Keverés közben teljesen szalagos lesz és szinte kifehéredig a massza. Én géppel szoktam keverni, mert azzal sokkal gyorsabb. Azért fontos, hogy apránként add hozzá az olajat, mert a tojás csak lassan képes vegyülni vele. Ha túl gyorsan adod hozzá, kettéválik és nem lesz homogén, nem áll össze. Amikor mindez megvan, elég kemény, puding szerű masszát kell kapnod. Most jöhet az ízesítés. Édesítő, só, pici fehér bor, fehér bors, citromlé. Ez a majonéz. Ehhez szoktam tejfölt tenni és ezzel készítek mindenféle salátákat. Isteni, jobb, mint a bolti és nincsenek benne E-k és egyéb emulgálószerek, meg az ördög tudja még mik nem!
Szia!
én úgy készítem, hogy tejfölbe beleteszek mustárt, egy kis sót, borsot, meg egy pici olajat!
Sokkal jobban szeretem, mint a bolti cuccokat, mert így a saját ízlésemet tükrözi.
Bár valaki azt mondja hogy ez a tartár, de én majonézként használom a salikhoz is. És eddig mindenkinek izlett aki nálunk evett!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Hogyan kell tortillát készíteni házilag?
- Tudja valaki, hogyan kell készíteni teljes kiőrlésű lisztből zsömlét vagy kiflit házilag sütőben?
- Hogyan kell templomi/áldoztató ostyát készíteni házilag?
- Hogyan kell kovászt készíteni házilag?
- Hogy kell házilag csirke-vagy pulykamell sonkát készíteni?