Ugye nem késő a tanulás? (beszélgetés)
Tanulni sohasem késő! Szoc. gondozóival nyitott a szoc.szféra, a házi gondozás, a nappali ellátók, a fogy.ellátás nappali és benn lakásos intézmények, idősek otthona stb.. esetlegesen a kórházi segédápolói munkakör- ha nagyon meg vannak szorulva, mert oda inkább az ápolói képzettség az elsődleges. Sok településen " ingyenes" képzés folyik, a munkaügyi kp havi bért fizet. És kemény követelmények, vizsga, beszámolók stb vannak! Ez az a képzettség, mint a pl pék szakma. Ahogy kenyérre mindíg szükség van, az idősödő társadalomnak is a gondoskodásra, ellátásra, ha a család már nem képes ilyen olyan okból ezt megoldani.
Egy ismerősömet kb 10 évig foglakoztatták portán bejelentés nélkül, de előtte is sokat volt "munkanélküli", feketén takarított magánházaknál. Nyugdíjas korára nem lett volna meg a szükséges szolgálati év mennyiség sem.
Kemény ápolói tanfolyamra jelentkezett, sok gyakorlati órával!
Sikeresen elvégezte és egy olyan cég alkalmazásába szegődött, amely nyugati országba közvetítette, otthonápolási munkakörbe. Néhány évet lehúzott így vérrel-verítékkel... Gyerekei már önállóak voltak, ő maga pedig egészséges, strapabíró volt.
Mire elérte a nydíj-korhatárt (63-64é?), addigra -habár az évei nem jöttek össze) SZÉP havi nyugdíjösszeget tudott így az utolsó percekben szerezni magának.
Jól döntöttél. Tanulni mindig jó és hasznos.
Sajnos anyagilag most erre futja fizikálisan jól vagyok. Köszönöm szépen!
Szia!
Lehet valami olyan szakmát kellett volna elkezdened tanulni, ami nem fizikai munka, mert egy idő után meglehet, hogy nem tudsz ellátni már ápolói munkát, és akkor mi lesz veled?Lehet valami olyan szakmát kellett volna tanulnod, ami kevésbé igényel fizikai munkát.. de én drukkolok neked, hogy sikerüljön. :)
Tanulj, mert a nyugdíjig még lehet 15 éved is. Minél előbb el tudsz helyezkedni ezzel a szakmával biztosan sikerül! Sok sikert!!
Rákeresek, köszönöm! A Lányom perfekt beszél angolul, lehet hogy engem is tudna tanítani :)
Nem tudom ismered-e a Duolingo-t, szerintem nagyon jó gyakorolni, de tanulni is. Németet is felelevenítheted, de más nyelvet is tanulhatsz.
Tulajdonképpen igazad van, át is megyek a munkaügyibe hátha...
Német nyelvet tanultam, sok gyakorlással talán menne egy társalgási szint, én vidéken élek Megye székhelytől 47 km-re, az utazgatás már nem menne. Jó munkákat írsz, de itt a városomban az ilyen állásokat általában a "csókosok" kapják meg.
Esetleg Neked is próbálkozni kellene pl. az angol nyelvvel.
Mert recepciósnak, portásnak is szinte elengedhetetlen már.
Egy közepes nyelvtudással mehetsz kereskedésbe, lehetsz analitikus könyvelő, sok helyre keresnek rendelőkbe recepciósokat, Budapestről tudok csak véleményt írni.
Szerencsés.
Remélem hasznos, használható is lesz neki. Úgy gondolom ő még nem az idősebb évjárat, tanult is idegennyelvet, tudja mit nem tud, van mihez viszonyítani.
Sikeres vizsgát kívánok neki!
Feleségem azt csinálja most, a nyelvoktatást, online, és elégedett vele. Fizetnek is ezért neki havonta annyira nem is keveset. Munkaügyiben találta.
Sajnos a munkaügyiben már nem nagyon indítanak tanfolyamokat, de nem okoz gondot hogy kifizessem, lehet részletben is. A gyakorlati helyem meg van, jó kapcsolatban vagyok a helyi szociális intézet vezetőjével. Van felvétel,mert nagyon kevés az ápoló.
Ott nem igazán figyelik a jelentkezők igényeit.
Akivel beszéltem, 60% dajkaképzésre küldték.
Van állítólag nyelvoltatás is, na olyannal sem találkoztam, aki ott részt vehetett volna, vagy ha mégis, normális oktató lett volna nekik.
Az biztos hogy tanulni soha nem túl késő. Kivétel nélkül mindenki öregszik, valamikor eljut oda, hogy ilyen vagy olyan segítségre lesz szüksége.
Nem hiszem, hogy hibáztál volna, bár jelenleg nagyon alulfizetettek.
És itt azért kell türelem és fizikai állóképesség.
Tanulni sosem késő, de sajnos az a tapasztalat, hogy az időseket kevésbé veszik már fel, legyenek bármilyen ügyesek vagy képzettek.
Azért egy szociális ápolónak nem ártana némi gyakorlati oktatás is.
Munkaügyi központban nem lehet valami ingyenes tanfolyamra jelentkezni?
Persze! Tanulni sosem késő!
Ötven felett vagyok és be iratkoztam egy szociális ápoló tanfolyamra, ami online és 50.000 Ft a díja. Muszáj, mert jelenleg nincs munkám reménykedek benne, hogy ezzel a végzettséggel el tudok majd helyezkedni. Jelenlegi képzettségem diszpécser és szállítmányozói adminisztrátor, de sajnos a korom miatt sehova nem vesznek fel. Jól döntöttem vajon?
További ajánlott fórumok: