Gyergyói gombaleves főtt sonkával. recept
40 perc
A Gyergyói gombaleves főtt sonkával. hozzávalói:
l nagy fej vöröshagyma
20 dkg
csiperke gomba
fél deciliter olívaolaj (vagy étolaj)
3 evőkanál liszt
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
20 dkg
füstölt főtt húsvéti sonka
1 dl
tejföl
1 csokor petrezselyem levél.Ízlés szerint: s:
őrölt fekete bors
A Gyergyói gombaleves főtt sonkával. elkészítési módja:
A vöröshagymát megtisztítjuk és egészen finomra, apróra vágjuk.A gombát tisztítás után megmossuk, lecsepegtetjük és 2 fejet félre teszünk, majd a maradékot finoman felszeleteljük. A petrezselyem levelet megmossuk és egészen apróra vágjuk.Felhevítjük az olajat és a vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne.Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a petrezselyem levél felét. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal. Amikor pirítjuk levet ereszt, ezért előbb lefedve, majd fedő nélkül készítjük és a végén a zsiradékra sütjük.Ekkor meghintjük a liszttel, a tűzről lehúuva belekeverjük az édes-nemes fűszerpaprikát és felöntjük hideg vízzel ( 6 személyre 1,5 liter). Most hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és jól kiforraljuk a levest.A végén utánaízesítjük tejföllel és a tálaláskor megszórjuk a finomra vágott petrezselyem maradékával.
( A sonka lehet több, van aki frissen készített reszelt tésztát is főz bele és citromlével ízesíti. Tipikus húsvét utáni étel, jó alkalom a maradékok felhasználására.)
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. márc. 22. 06:31
A gyergyói gombaleves főtt sonkával. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.