Fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva recept
80 perc
Szénhidrátszegény
A Fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva hozzávalói:
- 1 doboz fetaki sajt
- 5-6 gerezd fokhagyma
A panírozáshoz:
- 100 gramm sótlan földimogyoró
- 30 gramm reszelt parmezán
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- étolaj a kisütéshez (Linom étolajjal szoktam)
A salátahajóhoz:
- 1 db fejes saláta
- 2 "marék" (most másféle "mértékegység" nem jut eszembe)rukola saláta
- 4 db paradicsom
- 1 szál kígyóuborka
A salátaöntethez:
- 2 kisebb pohár natúr joghurt
- 1 negyed citrom
- bazsalikom, só
- 1 gerezd fokhagyma
A Fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva elkészítési módja:
A fetaki sajtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és az 5-6 gerezd (attól függően ki mennyire szeretné fokhagymásan) fokhagymanyomóban vagy mozsárban összetört fokhagymával bekenjük a szeletek oldalait és így hűtőbe tesszük akár 1 éjjelre vagy napra. A különleges panírozáshoz ideálisan mozsárban törjük össze a sótlan földimogyorót. Úgy lesz izgalmas a panírozás, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek a mogyoróból. A megtört mogyoróhoz hozzáreszeljük a parmezán sajtot. A fetaki szeleteket a lisztben majd a tojásban is megforgatjuk és végül a sajtos mogyorótörmelékben is. Közepes lángon enyhén barnára sütjük, anélkül, hogy a serpenyőt letakarnánk. Jómagam a saláta külső csúnyább levelei lefejtése után található szebb levelekből 4-et félreteszek "hajónak". A maradék salátát csíkokra vágom és a rukolával, valamint némi olíva olajjal összekeverem. A salátalevélre szépen ráhelyezem a felvágott, ízesített salátát, a paradicsomot karikára, az uborkát 5-6 cm hosszú rudacskákra vágva. A salátaszószt is előző este szoktam elkészíteni, hogy jól összeérjenek benne az ízek. A joghurtba belekeverem az összetört fokhagymát, 2 csipet sót és ízlés szerint némi bazsalikomot, majd egy negyed szelet citromot belecsavarok. A salátahajó "orrára" teszem a frissen kisütött sajtokat. A szósszal mindenki kívánság szerint boríthatja be a salátáját.
Könnyű vacsora 4 főre.
A szükséges fokhagymamennyiség attól is függ, hogy honnan származik a fokhagyma, ui. jellemzően a magyar termésű erősebb ízű a Távol-Keletről importáltakhoz képest.
Utoljára úgy jártam, hogy 4 boltban sem találtam parmezánt, és a Vásárcsarnokban is csak a 3. tejtermékes pultnál. Ha valaki nem ilyen eltökélt, akkor akár valamilyen finom füstölt keménysajtot vagy pannóniát is reszelhet a mogyoróba, mert azzal is finom.
A salátához vehetünk előre elkészített salátamixet is, de éppenséggel az idényzöldségekből is készíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá Mindenkinek! :)
Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei
A receptet beküldte: kocso.viktoria, 2010. szept. 15. 22:16
A fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.