Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért recept
15 perc
A Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért hozzávalói:
- 3 evőkanál hántolt szezámmag (őrölt)
- 1 evőkanál hántolt napraforgómag (őrült)
- 2-3 csipet só (ízlés szerint)
- fél kávéskanálnyi virágméz
- 1-2 evőkanál langyos víz
- 2 teáskanál hidegen sajtolt szezám/napraforgó/mogyoróolaj
- rozskenyér
A Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért elkészítési módja:
- A magokat botmixerrel vagy kávédarálóval (ezt csakis olajos magvak darálására használom) vagy mozsárban megőröljük. - Az őrölt magokat egy kisebb tálban összekeverjük és megsózzuk. - Hozzáadjuk a kiválasztott hidegen sajtolt olajat, valamint a mézet belecsepegtetjük. - A langyos vízből lassan adagolunk a tálba, amíg kenhető állagú lesz a tahinink. - Pirítsunk rozskenyeret hozzá!
A magokat és az olajat érdemes bio minőségben beszerezni!
Végre egy kenyérre kenhető krém, ami nincs tele tartósítószerrel, ami egyszerűen elkészíthető és igazi "kálcium-bomba", mely friss paradicsommal, vagy lucernacsírával fenséges reggeli.
Lehet kísérletezni a magok arányával és a hozzáadott olajakkal, hogy különböző ízhatásokat érjünk el. A mézet főként akkor érdemes használni, amennyiben olyan családtaggal is szeretnénk megkedveltetni ezt a vegetáriánus fogást, aki a hagyományos ízekhez van szokva.
Jómagam sem vajat, sem margarint nem kenek a tahini alá a kenyérre, hiszen így a legegészségesebb!
Tudnivalók a szezámmagról:
Arányaiban 7-szer!! annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej és ezzel együtt a leggazdagabb ásványi anyagokban.
Az olajok közül a szezámmag olaja gátolja a legnagyobb hatékonysággal a melanoma sejtek növekedését.
A dióra allergiások ne fogyasszanak túlzott mennyiségű szezámmagot, mert keresztallergia alakulhat elő esetükben!
Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei
A receptet beküldte: kocso.viktoria, 2010. szept. 10. 21:18
A tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.