Főoldal » Receptek » Kenyerek, péksütemények receptjei » Ropogós csavart stangli recept

Ropogós csavart stangli recept

A Ropogós csavart stangli hozzávalói:
(12 darabhoz))

30 dkg finom búzaliszt,
20 dkg búzaliszt,
20 dkg világos rozsliszt,
másfél teáskanál só,
1 tasak élesztőpor,
1 teáskanál cukor,
5 dkg hideg vaj,
2,2 dl jéghideg víz,
1 tojássárgája;

a díszítéshez:

2 evőkanál hántolt szezámmag,
2 evőkanál mák,
3 evőkanál reszelt sajt,
vaj a sütéshez


A Ropogós csavart stangli elkészítési módja:
A kétféle lisztet a sóval, élesztővel és cukorral összekeverjük. A hideg vajat kis forgácsokban hozzáadjuk, és a lisztes keverékkel morzsás állagúra gyúrjuk. A jéghideg vizet apránként hozzáöntjük. Ne maradjanak kis vajdarabkák benne! A tésztából cipót formázunk, és fóliába tekerve 30 percre hűvös helyre tesszük. Hogy a tészta szép leveles legyen, hatszor végezzük el a hajtogatást. A tésztát lisztes deszkán 40x20 cm-es négyszöggé nyújtjuk. A felesleges lisztet lesöpörjük róla. A két külső harmadát a középsőre hajtjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és letakarva 20 percre hűtőbe tesszük. A következő kinyújtás előtt a tésztalapot 90 fokkal elfordítjuk. 50x30 cm-es négyzetté nyújtjuk, a felesleges lisztet eltávolítjuk, és a külső harmadokat a középsőre hajtjuk. 20 percre hűtőbe Az eljárást még kétszer megismételjük. A tésztát a hajtogatások között minden alkalommal 20 percig hideg helyen pihentetjük. A hatodik hajtás után azonban ne csak 20, hanem 45 percre tegyük hűvös helyre. Egy sütőlemezt kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán 50x36 cm-es négyszöggé nyújtjuk, a széleit egyenesre vágjuk. A tésztát hosszában elfelezzük, így 25 cm-es tésztalapokat kapunk, amelyeket 12-12 egyforma széles csíkra vágunk. A tésztacsíkokat hosszában kissé megnyújtjuk, 2-2 csíkot spirálban összetekerünk, és a tepsire tesszük őket. Szobahőmérsékleten, letakarva 45 percig kelesztjük, majd kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük. A stanglik egyik harmadát szezámmal, a másikat mákkal szórjuk meg, a harmadik üres marad. Előmelegített sütőben 210 fokon 20 percig sütjük őket. A tekercsek üresen maradt harmadát egy kis tojássárgájával megkenjük, és sajttal megszórjuk, majd a stanglikat még 5-10 percig sütjük.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A ropogós csavart stangli elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook