Teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül recept
A Teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül hozzávalói:1 csésze (250 ml)folyékony kovász
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
2 csésze finomliszt
1 ek. sikér (elhagyható)
1 tk. cukor/méz
2 tk. só
1 ek. lenmag (tetszés szerinti magkeverék)
kb. 1 csésze langyos víz
A Teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül elkészítési módja:
A hozzávalókból a szokásosnál kicsit ragacsosabb tésztát dagasztunk, hagyjuk legalább kétszeresére kelni (lassan megy, hidegben akár fél nap is lehet!), átgyúrjuk, formába tesszük, ismét megkelesztjük, a formában, a szokásos módon sütjük.
Bármilyen más, teljes kiőrlésű lisztből készülhet a fenti arányok szerint (pl. lehet csak búza, vagy csak rozs, hajdina, zabliszt, árpaliszt, stb.)
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: algea, 2007. febr. 3. 12:33
A teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.