Parasztkenyér recept

A Parasztkenyér hozzávalói:
Kb. 1 kg-os kenyérhez:

50 dkg Bl55 finmliszt
10 dkg Rl60 fehér rozsliszt (rozsláng)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
kb. 4,2 dl víz
1 tk. szárított élesztő vagy 1 dkg friss
2 tk. só


A Parasztkenyér elkészítési módja:
20 dkg finomlisztből, az élesztőből és 2 dl hideg vízből kovászt készítünk, letakarva kb. 18 órán át érleljük. Másnap a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, kb. 20-30 pecen át nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 30 percet, akkor finoman átgyúrjuk, és másfél órán át letakarva kelesztjük. Ezután néhány mozdulattal megformázzuk, és további 1 órán át kelesztjük. Forró, gőzös sütőben sütjük, kb. egy órán át.

Az egyik legfinomabb kenyér szerintünk, főleg, ha a kovász valóban jó érett, és nem sajnáljuk az időt a dagasztásától. A dagasztást egyébként célszerű dagasztógépben, vagy a kenyérsütő megfelelő programján készíteni, ekkor 20 perc elegendő.

Ugyanebből a tésztából egy-két evőkanállal több vízzel kitűnő zsemle vagy kifli készíthető hasonló módon, valamivel rövidebb kelesztési időkkel. Fél adag tésztából 8 közepes méretű péksütemény süthető.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A parasztkenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook