Teljes kiörlésű magos kenyér recept
Kalóriaszegény
Zsírszegény
A Teljes kiörlésű magos kenyér hozzávalói:
Kovászhoz:
1 csomag szárított élesztő (vagy ennek megfelelően egy fél élesztő)
1 evőkanál méz (vagy cukor, fruktóz)
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 dl langyos víz
Kenyérhez:
3 dl langyos víz
3 evőkanál olivaolaj
1,5 teáskanál tengeri só
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál méz (vagy cukor)
Magok:
2 evőkanál szotyi
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál szezámmag
3 evőkanál lenmagpehely
A Teljes kiörlésű magos kenyér elkészítési módja:
A kovász összetevőit csomómentesre elkeverem, letakarom, majd 15 percre félreteszem. Addig előkészítem a kenyérhez az összetevőket, a kétféle lisztet összekeverem, majd a magokat is előkészítem, egy bögrébe összekeverem. Amikor a kovász készen van, akkor a kenyér összetevőit belerakom a kenyérsütőgépbe olyan sorrendbe, ahogy a hozzávalóknál leírtam + ráöntöm a kovászt is. A magokat pedig akkor adom hozzá, amikor a kenyérsütőgép csipog érte. Szerintem nagyon fini!
Saját tapasztalatok:
1. A lisztbe mindenképpen kell a teljes kiőrlésű búzaliszt, mert ha nem raksz bele, akkor a kenyérsütőgép lapátja nem tudja rendesen összekeverni a cuccokat. (Legalább is én többször is így jártam, amikor csak tk. rozslisztet használtam.)
2. A kovász nagyon fontos, ha nem így csinálod, akkor nem lesz jó a kenyér.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Katoca5, 2009. máj. 1. 14:56
A teljes kiörlésű magos kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.