Fonott kakaós kalács (isteni finom) recept
A Fonott kakaós kalács (isteni finom) hozzávalói:Töltelék:
25 dkg sütőmargarin
20 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó
Tészta:
4 dl tej
3 tojás sárgája
2 evőkanál olaj
30 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 káváskanál só
30 dkg liszt
5 dkg élesztő
A Fonott kakaós kalács (isteni finom) elkészítési módja:
Töltelék: A margarint beleteszem egy tálba és a mikróba felolvasztom, majd az összes többi hozzávalót beleteszem és jól elkeverem. (Mindig ezzel kezdem, mert mire kész a tészta, addigra megfelelő szilárdságú lesz a kenéshez.) Tészta: Én kenyérsütőgéppel dolgozom, a hozzávalókat olyan sorrendbe rakom a gépbe, ahogy leírtam. A gép szépen megdagasztja - addig pihi :). Ha kész a tészta, akkor egy alaposan belisztezett gyúródeszkára öntöm és még átgyúrom egy kis liszttel (nagyon lágy a tészta, nem kell megijedni). Ezután 6 egyforma részre osztom a tésztát. (2 fonottkalács lesz belőle.) 3-mat kisodrok szép vékonyra (egy kicsit lisztezni kell, hogy ne ragadjon a sodrófára), megkenem a töltelékkel és felcsavarom (persze egyenként), majd ezt a hármat szépen összefonom. A maradék 3 kupacból is elkészítem a kalácsot. A kalácsokat kimargarinozott őzgerinc formába teszem és már mehet is a sütőbe. Nekünk villanysütőnk van, először 20-25 percet sül alsó lángon, majd 5-ös fokozaton fojtatom tovább. Ezzel a kaláccsal hódítani lehet szerintem. :) Jó étvágyat hozzá.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van e. Ha már a színe jó, akkor lekenem a tejét tejjel és még bent hagyom egy kicsit. Ha jó a színe, de belül még nyers egy kicsit, akkor letakarom alufóliával (természetesen a tejes lekenés itt sem marad el).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Katoca5, 2008. aug. 20. 10:59
A fonott kakaós kalács (isteni finom) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.