Epres túrópiskóta recept
120 perc
495 kcal
...a tésztához:
7 tojás
6 dkg főzni való vanília ízű pudingpor
28 dkg kristálycukor
50 dkg túró
...a krémhez:
4 dl tej
1 csomag (4 dkg) főznivaló vanília ízű pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg Rama sütőmargarin
25 dkg porcukor
25 dkg eper
...a díszítéshez:
25 dkg eper
maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula
3-4 evőkanál eperszörp
Az Epres túrópiskóta elkészítési módja:
1. A tésztához a tojások sárgáját a pudingporral meg a fele cukorral kikeverjük; a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a maradék cukrot is hozzáadjuk. 2. A túrót áttörjük, a pudingporos masszába keverjük, majd a habot is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 centi átmérőjű tortakarikába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 20 percig azután kisebb lánggal (160 °C; légkeveréses sütőben 145 °C) kb. 40 percig sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy a masszát elfelezzük és külön sütünk két lapot belőle, ilyenkor 30 perc alatt kész. 3. A krémhez a tejet a pudingporral és a vaníliás cukorral összekeverjük, azután sűrűre főzzük és hülni hagyjuk. A margarint a porcukorral simára keverjük, majd kanalanként a kihűlt tejes krémmel összedolgozzuk. 4. A tortalapot lapjában kettévágjuk (ha eleve két lapban sütöttük, akkor persze nem kell). Az alsóra a finom krém egyharmadát rásimítjuk. Erre fölszeletelt epret rakunk, amire egyharmadnyi krémet simítunk. A másik tortalapot ráillesztjük. A maradék krém nagyját a tetejére kenjük, egy kevéssel pedig a torta oldalát vonjuk be. Ide tapasztjuk a mandulát.
A torta tetejét fölszeletelt eperrel díszítjük, egy kevés eperszörppel meglocsoljuk, de kerülhet rá néhány citromfűlevél is. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. 12 szelet lesz belőle:)
A kalória tartalom 1 szeletre értendő!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: nefis, 2006. jún. 29. 10:51
Az epres túrópiskóta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.