Ínyenc kifli húsvétra recept
Az Ínyenc kifli húsvétra hozzávalói:A tésztához:
15 dkg sütőmargarin
1 evőkanál kristálycukor
1 késhegynyi só
3 db tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
1,5 dkg élesztő
45 dkg finomliszt
Töltelék:
12 dkg darált mák
12 dkg kristálycukor
3 evőkanál tej
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
1 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál baracklekvár
2 db tojás fehérje
+ finomliszt a deszka szórásához
Az Ínyenc kifli húsvétra elkészítési módja:
A tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A mákot és cukrot 3 evőkanál tejjel felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a mazsolát, baracklekvárt, citromhéjat és a tojások habbá vert fehérjét. A tésztához szükséges margarint, cukrot, sót habosra keverjük egyenként hozzáadva a tojássárgákat, kis adagokban állandó keverés mellett az élesztős tejet, majd az átszitált lisztet. Jól kidolgozzuk, egészen addig, míg a tészta az edény falától el nem válik. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, 3-szor hajtogatjuk 35-35 perces pihentetéssel. Végül késfok vastagságúra kinyújtjuk, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, melyek közepére töltelékhalmot rakunk és kifliket formázunk. Szilikonos sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben elhelyezzük, megszúrkáljuk és a maradék felvert tojásfehérjével megkenjük. Sütés előtt pár órára hűtőbe tesszük. Sütési idő: 170-180 fokon 40-45 perc.
A tésztát bármilyen töltelékkel (pl. dióval, lekvárral stb.) tölthetjük.
Érdemes egy nappal előbb elkészíteni és egy éjszakán át hideg helyen tárolni, így a tészta nem reped szét.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2012. márc. 27. 20:52
Az Ínyenc kifli húsvétra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.