Pacal gulyás recept
A Pacal gulyás hozzávalói:1/2 kg konyhakész pacal
3 szál babérlevél
3 gerezd préselt fokhagyma
1 karika citrom
1 db nagyobb vöröshagyma
1 db sárga répa
1 db fehér répa
15 dkg bármilyen ehető gomba
15 dkg zöldbab
2 db közepes nagyságű burgonya
2 csapott evőkanál fűszerkeverék (virgin v. delikát)
1 mokkáskanál köménymag
1 kávéskanál piros arany
1 csapott evőkanál piros paprika
1 késhegynyi őrölt bors
1 csapott mokkáskanál majoránna
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál tejföl
1 db tojással készített csipetke vagy vajgaluska
A Pacal gulyás elkészítési módja:
A pacalt több vízben átmossuk és majdnem puhára főzzük. A főzőlébe beleadunk sót, fokhagymát, babérlevelet, citromkarikát. Míg fő, megtisztítjuk és karikára vágjuk a zöldségeket, a gombát szeletekre, a hagymát és burgonyát felkockázzuk. A főtt pacalt hideg vízzel leöblítjük, csíkokra vágjuk. A hagymát az olajon pici sóval, köménymaggal üvegesre dinszteljük, beleadjuk a sárga- és fehér répát, gombát, fűszereket, melyekkel pár percig tovább dinszteljük. Hozzá keverjük a pirospaprikát, s felöntjük 2,5 liter vízzel. Mikor felforrt, a zöldbabot is bele szórjuk, s amikor az félig megpuhult, a burgonyát is belefőzzük, - amennyiben szükséges, utánsózzuk, beleszaggatjuk a csipetkét vagy galuskát és a forró gulyást leveses tálban elkevert tejfölre tálaljuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2012. márc. 14. 11:53
A pacal gulyás elkészítési módja és hozzávalói.