Csokis kuglóf (kakaós csiga) recept
A Csokis kuglóf (kakaós csiga) hozzávalói:Tésztához:
50 dkg liszt
2.5 dl tej
1 száritott élesztő
8 dkg cukor
1 citrom héja
csipet só
2 tojás
1 teavaj (10 dkg)
Töltelékhez:
1 teavaj olvasztva (vagy 1 dl olaj)
3 ek cukor
3 ek kakaópor
2 cs vaniliás cukor
3 ek nutella
A Csokis kuglóf (kakaós csiga) elkészítési módja:
Pohárba teszem az élesztőt, 3-4 evőkanál langyos tejjel es pici cukorral elkeverem, állni hagyom. Közben egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet, cukrot, sóval, citromhéjjal, bele a tojásokat, majd a 10 dkg puha vajat, a langyos tejet es az élesztőt. Kézi mixerrel 7-8 perc alatt előbb lassú, majd erősebb fokozaton dagasztom, majd meleg helyen kelni hagyom (45 perc). Közben elkészitem a csokitölteléket: összekeverem a hozzávalókat, sűrű de folyékony massza lesz belőle. A tésztát lisztezett deszkára teszem, kézzel jó nagy téglalap alakra húzkodom, rákenem a kakaós masszát es feltekerem, majd irány a kivajazott, kilisztezett kuglóf forma. Fél órát kelni hagyom a formában is meleg helyen. 190 fokon 35 percet kell sülnie.
Forma alatt hagyom kihűlni, így tovább puha marad.
Ha feltekerés után 2 centis karikákra szeleteled, kakaós csigának lehet kisütni. Azt is szoktam, hasonlóan isteni. :) Az 200 fokon 20-25 percig sül.
Az alaptésztát kalácsnak is szoktam sütni, mazsolával. De lehet buktának, bélesnek, bárminek.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: _kleo_, 2006. máj. 8. 14:58
A csokis kuglóf (kakaós csiga) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.