Burgonyás kenyér recept
100 perc
A Burgonyás kenyér hozzávalói:
50 dkg lisztesre fővő burgonya
só
4 dkg friss élesztő
1 kg liszt
1/2 teáskanál őrölt koriander( vagy köménymag)
3 dl tej
2 dl víz
Almás-hagymás zsírhoz:
2 fej vöröshagyma
2 db savanykás alma ( kb.30 dkg)
50 dkg sertészsír
1 csokor kakukkfű
A Burgonyás kenyér elkészítési módja:
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kb. 20 perc.Leszűrjük. Még melegen burgonyanyomón áttörjük. A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk. A szitált ,szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük 2 teáskan. sóval,a korianderrel. A halom közepébe mélyedést csinálunk,beleöntjük az élesztőt,liszttel meghintjük, s letakarva ,meleg helyen 15 percig kelesztjük. A tejet a vízzel meglangyosítjuk, a burgonyával elkeverve a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúróspiráljával megdagasztjuk,letakarjuk,és meleg helyen még 1-1 1/2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk,lisztezett deszkán kerek cipót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. További 10 percet pihentetjük. Megpermetezzük enyhén sós vízzel. Előmelegített sütőbe (225 fok) tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 fokra.45 percig sütjük. Almás-hagymás zsír: A hagymát és az almát felkockázzuk. A hagymát 2 evőkanál felhevített zsírban aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk az almát, hozzáadjuk a maradék zsírt, és közepes hőfokon megolvasztjuk. Kakukkfűlevelekkel ízesítjük. Tálkába tesszük, s kihűtjük. A kenyérszeleteket a hideg zsírral kenve kínáljuk
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: 959ebd0cf5, 2006. dec. 8. 21:39
A burgonyás kenyér elkészítési módja és hozzávalói.