Tönkölylisztes kenyér recept
A Tönkölylisztes kenyér hozzávalói:40 dkg tönkölybúza liszt/fehér/
10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
10 dkg zabpehelyliszt
2 púpozott evőkanál zabkorpa
3.5 dl víz
4 teáskanál/ csapott/ só
2 teáskanál cukor
1.5 evőkanál étolaj
2 teáskanál porélesztő/dr.Oetker vált be leginkább/
1/2 citrom leve/ez kb.2 evőkanál/
1 közepes főtt burgonya a levével együtt
szezámmag
A Tönkölylisztes kenyér elkészítési módja:
A kenyeret kenyérsütő géppel készítem,de sütőben is süthető,zsírozott,lisztezett mély formában,/pl.gyümölcskenyér formában/, mert lágy a tészta. . Egy burgonyát lereszelek almareszelőn,1 kávéskanál sóval,2 dl vízben megfőzök.Hagyom kicsit hűlni. A gép tartályába először a folyadék kerül.A 3.5 dl.mennyiségű vízbe beszámítom a burgonyát a levével is. Ebbe kerül még a maradék só, a cukor,étolaj,citromlé. Beleszórom az összekevert 3 féle lisztet a korpával,de előtte mindenképpen átszitálom.A tetejébe mélyedést csinálok, ebbe szórom az élesztőt,majd liszttel betakargatom. A gépet kissé hosszabb programra állítom. Menü: 3-as Color: Dark Size: 1.5 LB Kb.10 perc után leáll a keveréssel,ekkor nézzük meg az állagát. Ha túl darabosnak tűnne,tegyünk bele egy kis vizet, kb,1 kanálnyit,vagy amennyit szemlátomást igényelne,de ettől lényegesen ne legyen több. Ha túl lágy, akkor pedig ugyanígy lisztet szórjunk rá,kb.1 kanállal. Ismét elkezd dagasztani,a 2.sípszó után meg szoktam szórni alaposan szezámmaggal,ilyenkor szépen megpirul a teteje. A teljes ideje a sütésnek: 3.5 óra. Az előkészítés kb.15-20 perc.
ez a kenyér nagyon sok, és nagyon keserves kísérletezések eredménye.
Olyanoknak ajánlom, akik a hagyományos búzára allergiásak, de másfajta kalászosra nem.
Ezeket az összetevőket én kombináltam össze,míg végre
egy finom,rugalmas, puha állagú,és tetszetős kenyér lett belőle.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: 959ebd0cf5, 2006. nov. 11. 19:37
A tönkölylisztes kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.