Főállású anyaság: Ha a munkahelyemen határozatlan időre szóló szerződésem van, ez megoldható? (tudásbázis)
Nem mondtam,hogy az állam nyakán élősködnél,légyszi ne forgasd ki a szavaimat.:)
Arra értettem az egészet,ha most felmondasz a munkahelyeden,ne adj isten párod is elveszti a munkáját,nem lesz könnyű új munkát találni,és az adott pénzből megélni.itt tovább kell gondolkodni,mert semmi sem biztos a mai világban!
Az én gyerekem azért napközis,mert első osztályos és kötelező,bár mikor hazajön kieszi a hűtőt,szal alig várom én is,hogy ne a menzát egye.
Ne haragudj ha esetleg megbántottalak,nem állt szándékomban!De én a biztosat a bizonytalanért soha.:)
Szerintem pont az ellenkezője kavart nagy port, hiszen 5 órában limitálta a törvény a gyerekek nappali intézményben való elhelyezését, ami azt jelenti, hogy ha pl. 6 órája van a gyerekednek az iskolában, akkor a 6. órán már nem vehetne részt.
Na ezt pontosították.
Nem egészen pontosak az infóid, hiszen pontosan fordítva tudod. Nem lehet dolgozni max. otthon vagy hétvégén 4 órában, valamint a gyerek nem lehet egész nap oviban, sőt nappali intézményben max. 5 órát tartózkodhat, kivéve ha a kötelező foglalkozások tovább tartanak.....
Főállású anya vagyok és nem nélkülöznek a gyerekeim. Sem anyagiakban, sem időben, sem szeretetben nem szenvednek hiányt.
Mint mondtam mindenkinek más a fontos, neked az, hogy dolgozhass, nekem az, hogy minél több időt tudjak a családomra szánni.
Emellett nagyon szerencsésnek tartom magunkat, hiszen ha a férjemnek nem lenne jól fizető munkája, akkor nyilván nem engedhetnénk meg mi sem magunknak, hogy ezt a megoldást válasszuk.
Csak tudod mióta módosították a törvényt,hogy anyasági mellett is egész nap ott lehetnek a gyerekek az oviban és dolgozni is lehet mellette,nem értem miért kell anyaságira menni.
Nekem az a fontos,hogy a gyerekeim ne nélkülözzenek,hiába élünk aránylag jól,nem mernék 28ezerért itthon maradni,ha lenne 3 gyerekem..Alig várom,hogy a gyesem lejárjon és menjek dolgozni,bár eddig is azt csináltam.
Hú, ez nekem magas. Szóval tanítsak szombaton meg vasárnap félálásban????????? Biztosan kinyitják nekem a sulit, kérdés, hogy ki jön be az óráimra...
De most komolyan: akkor ez a félállás sem opció, felejtsem el a főállású anyaságot?
"24. § (1) A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő személyt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg."
Nem unatkoznék itthon, a férjemnek segítenék a vállalkozásában. De biztos ez, hogy fel kell mondanom? Mert akkor sztornó, pár év múlva vissza szeretnék térni a munkahelyemre, és ugyan hogy vennének vissza egy 40 évest, mikor hemzsegnek a pályakezdő tanárok? Most elkeseredtem:(((
De a félállás ugye megy a főállású anyaság mellett? nemrégen itt azt írták, igen.
Ez így van!
Én nem értem,miért éri meg 28ezerért otthon maradni,mint visszamenni dolgozni.Más örülne ha lenne hova visszamenni.de örülök hogy van aki megteheti a mai világban hogy otthon marad negyed annyi pénzért.
Munkajogi szempontból a munkáltató fizetés nélküli szabadságot csak a gyermek 3 éves koráig köteles biztosítani, kivéve a tartósan beteg gyermeket (ekkor a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyesben részesül).
Tehát, ha a főállású anya a fizetés nélküli szabadság (gyes) lejárta után nem kíván visszamenni dolgozni, akkor - főszabályként - fel kell mondania. A felmondási időt - ellenkező megállapodás hiányában - le kell tölteni, végkielégítésre pedig nem jogosult.
További ajánlott fórumok:
- Mitől függ, hogy hecceli egymást egy férfi meg egy nő a munkahelyen?
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Felmondási idő szerződés szerint 1 hónap. Hogyan lehetne minél hamarabb lelépni a munkahelyről?
- A bank felé igazolták, hogy a férjem határozatlan idejű munkavállaló, de az eredeti szerződésen nem. Lehet ebből a férjemnek baja?
- Ha a munkahely nem hosszabbít szerződést.. Segítségeteket kérem..
- Ha lejár a munkahelyemen a szerződés, kapok GYED-et?