Erdős-féle házi krémes recept
60 perc
320 kcal
300 gramm
250 gramm
VAJAS LAP HOZZÁVALÓK:250 g liszt 250 g vaj 5 g só 5 g ecet 1 dl víz 50 g Koronás Porcuk
KRÉM HOZZÁVALÓK:580 g tej 1 db tojás 3 db tojássárgája 170 g Koronás Kristálycukor 90 g kukoricakeményítő 100 g vaj 1 db vaníliarúd 1 csipetnyi só 900 g tejszín 30 g zselatin
Erdős-féle házi krémes!
Az Erdős-féle házi krémes elkészítési módja:
VAJAS LAP ELKÉSZÍTÉSE: Először elkeverünk 50 g lisztet 200 g vajjal, ezt 1 órára pihenni tesszük a hűtőbe. A maradék lisztet, vajat és a többi hozzávalót összegyúrjuk homogén tésztává, és ezt is pihentetjük a hűtőben. 1 óra elteltével kinyújtjuk a tésztát és beburkoljuk vele a külön eltett vajas részt.1 órára ismét hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk és egyszer szimplán, majd egyszer duplán áthajtjuk. A nyújtást és a hajtogatást egy újabb óra hűtés után megismételjük. Az utolsó pihentetés után a tésztát három részre osztjuk, és három lapot nyújtunk belőle.A lapokat előre melegített sütőben, 190 C°-on 30 perc alatt kisütjük. A felülre szánt lapot sütés előtt és közben porcukorral hintjük és vízzel permetezzük, hogy roppanós karamellréteget kapjunk. Sütés közben betakarjuk sütőpapírral, és erre egy másik tepsit helyezünk, így lesúlyozzuk. KRÉM ELKÉSZÍTÉSE: Főzzünk egy sárgakrémet: keverjük el szárazon a cukrot, a keményítőt és a sót. Öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kikapart magjait. A keveréket főzzük fel 85 C°-ra, ekkor adjuk hozzá a vajat, és a tűzről levéve keverjük addig, amíg a vaj teljesen el nem olvad. A sárgakrémünket vízfürdőben hűtsük le, hűtés közben időnként keverjük át. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük egy órára a hűtőbe pihenni. Verjük fel a behűtött tejszínt kemény habbá. A tejszínhabot és a kevés hideg vízben elkevert zselatint óvatosan keverjük bele a sárgakrémbe.A KRÉMES ÖSSZEÁLLÍTÁSA: A krémet osszuk két részre. Az első részt kenjük az egyik lapra, majd helyezzük rá a második lapot.A krém második részét kenjük a második lapra, majd fektessük rá a felső, karamellizált lapot. 1 órányi, hűtőben történő pihentetés után vágjuk fel a süteményt 3 csíkra, majd minden csíkot 6 egyenlő kockára.
Oda kell figyelni az adagolásra mert nagyon finom de ha a leírás alapján készül nem okoz problémát.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Barocsi Istvánné, 2020. ápr. 30. 14:31
Az erdős-féle házi krémes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.