Disznótoros káposzta. recept
180 perc
A Disznótoros káposzta. hozzávalói:
1-1,5 kg
sertéshús ( tarja, oldalas, porcogós húsrészek, stb.)
1,5 kg
savanyú káposzta
3 -4 kanálnyi kisütött sertészsír
3 nagy fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
só
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
1 kiskanál csípős paprikapor (vagy 1-2 db. szárított, hegyes csípős paprika)
só
10-12 szem egész fekete bors
1 kiskanál őrölt fekete bors
1 kiskanál köménymag
3 - 4 db
babérlevél
só szükség szerint.
A Disznótoros káposzta. elkészítési módja:
Nagy fazékba teszünk a kisülő zsírból és ha forró a nagyobbra darabolt vöröshagymát belerakjuk, kicsit dinszteljük. Ezt követően a darabolt hús következik. Együtt pároljuk. Ha a hagyma megdinsztelődött a tűzről félre húzva elkeverjük benne a fűszerpaprikákat, az őrölt borsot. Hozzárakjuk a leves savanyú káposztát, a szemes borsot, babérlevelet és a köménymagot.Ha szükséges kevés sóval is ízesítjük. Jól összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve készre főzzük.
Disznótorban készített étel. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor átmossuk. Ha nincs elegendő leve, akkor kevés vizet öntünk az étel alá. Erdélyben kemencében és cserépedényben készítették.Itt kevés morzsolt csomborral (borsika fűvel) is megszórták a főzés közben. Volt olyan hely is, ahol szárított hirip (tinóru) gombát is raktak bele, amit előzetesen beáztattak. Ekkor az áztató levet is felhasználták, hígításra.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2009. nov. 11. 19:12
A disznótoros káposzta. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.