Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Diós-fügés rétes recept

Diós-fügés rétes recept

A Diós-fügés rétes hozzávalói:
2 rúdhoz:

A tésztához:

50 dkg rétesliszt
1 kávéskanál só
3 dkg zsír vagy vaj
2,5 dl víz
10-15 dkg olvasztott vaj a kenéshez

A töltelékhez:

8-10 darab nagyobb, érett füge vagy 50 dkg aszalt füge
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor


A Diós-fügés rétes elkészítési módja:
Elmorzsoljuk egy tálban a lisztet, a sót és a zsírt vagy vajat, majd a hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Ha már szép sima a tésztánk, gombócot gyúrunk belőle, majd leborítjuk egy tállal, és másfél órát pihenni hagyjuk. (Nagyon fontos, hogy jól kidolgozzuk, és elég ideig pihentessük, különben szakadni fog húzáskor a tésztánk.) Amíg pihen a tészta, megmossuk, megtisztítjuk és negyedeljük a fügéket, a nagyobbakat nyolcadoljuk. (Ha aszalt fügével dolgozunk, felhasználás előtt főzzük fel vízzel, hogy megpuhuljon.) Hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalóját is. A tésztagombócot két részre vágjuk, egy nagy méretű konyharuhát vagy abroszt pedig megszórunk liszttel, és a tésztát is beleforgatjuk a lisztbe. Hogy könnyebb legyen a húzás, kissé megnyújtjuk nyújtófával, majd a kézfejünkre vesszük a tésztát. Körbeforgatva minden irányban elkezdjük vékonyítani mindaddig, míg hártyavékony tésztát kapunk. A szélénél megmaradt vastagabb részeket levágjuk. Megkenjük a tésztát az olvasztott vaj felével, majd a töltelék felét rúd alakban ráhelyezzük a tészta szélére. Egy konyharuha segítségével feltekercseljük, majd a kikent tepsire tesszük. Megkenjük a külsejét is egy kevés vajjal, majd megszurkáljuk fogvájóval vagy hústűvel, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét az oldalát. A másik rúd rétessel ugyanígy járjunk el. 200 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Tipp: Ha a fügénk nem lenne elég szaftos, tehetünk hozzá 1-2 kanál lekvárt (pl. barack), hogy sütésnél összeálljon szaftos töltelékké. Elkészítés: 25 perc Sütés: 25 perc Pihentetés: 90 perc


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A diós-fügés rétes elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook