Csíráztatás otthon, de hogyan? (tudásbázis)
köszi
Van aki tud segíteni még? Sok kérdésem lenne amúgy is :D
Sziasztok van itt még valaki?
Kezdő vagyok a témában, vettem műanyag emeletes csíráztatót. Elsőnek rukkolát próbálok, tegnap áztattam be a zárt tálkában, ma önteném le róla a vizet, de az egész mintha zselében állna.
A zsázsáról olvastam, hogy normális ez, a rukkolánál is esetleg? Hogyan lehet lemosni róla?
próbáltam már:
- a csíráztató lyukacsos tálkájában, de semmi víz nem csöpög ki
- teaszűrőn - szintén semmi nem csöpög ki
Nagyobb szűrőn meg kiesnek az apróka magok...körülöttük pedig akkor is ott ragadna a zselés cucc...
Segítsetek! :)
JA igen: kezdőknek a lucerna és a bíborhere csíráztatását javaslom, mert nem kényesek és finomak is.
Én amúgy nem szoktam különösebben figyelni arra, hogy mennyire árnyékos vagy fényes a hely, ahol csíráztatok, egy nem különösebben napos helyére teszem az üveget a lakásnak, így a napszakok váltakozásával hol többa fény, hol kevesebb. Tökéletesen működik így is.
És a befőttesüveges verzió szerintme nem bonyolultabb a csíráztató edényesnél, sok helyen azis csak egy befőttesüveg, csak nem gézlap van a száján, hanem műanyag háló. Teljesen ugyanaz. A géz még könnyebben is tisztítható szerintem, vagy cserélhető, ha már nagyon csúnya ( a lé elszínezi).
Én így szoktam:
5 literes tiszta befőttesüvegbe teszek 3-4 ek. magot, öntök rá tiszta vizet, és 4-6-8 órán át áztatom, a fajtától függően.
Az üveg tetejére befőttesgumival gézlapot teszek. Ezen keresztül öntöm le az áztatóvizet, és öntöm rá a tisztát, az üveget körkörösen mozgatva nagyon alaposan átmosom a vízben a magokat, és ezt még kétszer megismétlem, tehát háromszor mosom át. JÓl lecsepegtetem, és egy műanyag dobozba állítom fejjel lefelé ferdén, hogy a maradék víz ki tudjon csöpögni, de a magok ne hulljanak rá a gézre és ne torlaszolják el az üveg száját.
Naponta kétszer, reggel és este meg kell ismételni ezt a háromsoros átmosást, és magtól függően kb. három nap alatt elkészülnek a kis csírák. Átmosás után szalvétával kibélelt műanyag dobozban tárolom a hűtőben, több napig jó. de a szalvétát érdemes cserélni alatta, nehogy bepenészedjen.
Azért jó a csíráztató tál, mert több emeletes, és így többféle magot tehetsz rá.
Először egy börzén kóstoltam csírát, ott mondták, hogy az a legjobb, ha "zsiradékkal" esszük, a zsírban oldódó vitaminok miatt.
Amúgy én szinte mindenhez eszem, szendvics, húsok, rizs, krumpli...
Nekem a retekcsíra nagyon ízlik, teljesen olyan ízű, mint a retek, még csíp is.
A brokkoli is nagyon finom.
bio internetes áruházban.csak nem rendeltem tálat.úgygondoltam annélkül is menne.de akkor veszek tálat is.
Ízre melyik magcsíra a finom?
A magot hol vetted???
Bio bolt pl, a magot is ajánlatos ott venni.
:)
Gugli a barátod
előbb olvass utána.
Szia!
Én az első időkben kistányéron csíráztattam a magokat, de úgy nagyon macerás volt a napi 2x-i átmosás, így vettem emeletes csíráztató tálat.
Ez sokkal egyszerűbb, mert lyukacsos, és csak a vízcsap alá kell tartani.
Amúgy én sose áztatom a magokat be előre.
Szoktam zsázsát, lucernát, brokkolit, retket, vöröskáposztát, rukkolát csíráztatni.
Ha kérdésed van, írj!
Ugy elég macerás.
Lehet de ha nem vagy gyakorlott akkor nem ajánlom.
És igazából a csiráztatást is meg kell tanulni, és célszerűbb először könnyebben csírázó dolgokkal kisérletezni.
Milyen magokat vettél??
Az apróbb szeműek mit pl lucerna 4-5 óra áztatást igényelnek, a nagyok pl búza azok egy éjszakát.
Párás sötét helyen csíráztatva éred el a legjobb eredményt tápanyagilag.
Az utolsó nap jevesolt kiteni fényre akkor a napfényben lévő vitaminok is jelen lesznek benne.
A lényeg, hogy minden reggel és este le kell öblíteni a csirákat.
Mikor kész,z is a magtól függ, hűtőben 1 hétig is tartható és mindenhez lehet enni. Szó szerint.
Szia!
Én első sorban lucerna és retek csirát szoktam "késziteni" de alapjába véve egyformán kell mindet, a különbség a magok beáztatásának ideje és a csiráztatás ideje.
További ajánlott fórumok:
- Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok?
- Csírák, csíráztatás
- Milyen tapasztalatok vannak a csiráztatással és csiraevéssel kapcsolatban?
- Hogyan kell diót csíráztatni és fát nevelni belőle?
- Győrben hol találok olyan boltot, ahol csíráztatásra alkalmas magot tudok venni?
- A csíráztatni való bio búzamag meddig jó?