Bazsalikomos sárgarépa-krémleves recept
A Bazsalikomos sárgarépa-krémleves hozzávalói:1 kg sárgarépa
1 ek olívaolaj vagy vaj
1.5 l víz
2 db leveskocka (zöldséges)
2 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint (őrölt)
bazsalikom ízlés szerint (friss levelek)
A Bazsalikomos sárgarépa-krémleves elkészítési módja:
A sárgarépákat megpucoljuk, megmossuk, s karikákra szeljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat vagy vajat, rádobjuk a répákat, s lefedve, időnként keverve rajta egyet-egyet, 10 perc alatt megpároljuk a zöldséget. Közben vízforralóban /vagy fazékban/ 1, 5 liter vizet forralunk. 10 perc után a répákat áttesszük egy fazékba, felöntjük kb. 1 liter forró vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat. A levest felforraljuk, s lobogva addig főzzük a zöldséget, míg meg nem puhul. Ekkor a levet egy másik edénybe szűrjük, a répát összeturmixoljuk, alaposan megsózzuk, s fokozatosan felengedjük a levessel. A tűzre visszatéve tovább fűszerezzük: sóval, borssal, szerecsendióval. Újra felforraljuk, ekkor hozzáadjuk a tejszínt, s ha kell, a maradék forró vízzel higítjuk. Egy utolsó rottyintás után kész. Apróra vágott bazsalikommal megszórva, pirítóssal vagy grissinivel tálaljuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. márc. 2. 18:43
A bazsalikomos sárgarépa-krémleves elkészítési módja és hozzávalói.