Baklava (mandulás, csupa édesség) recept



15dkg vaj
20dkg darált mandula (-és/vagy dió: itt vegyesen lett)
1,5 tk fahéj
1/2 bögre nádcukor (barna cukor)
2 cs. (Lidl-s) réteslap
Sziruphoz:
1,5 bögre nádcukor (barna cukor)
1 bögre víz
1 pici rúd fahéj
1 darabka narancs v. citromhéj
1 evk méz
A Baklava (mandulás, csupa édesség) elkészítési módja:
Olvaszd fel a vajat, tedd félre, a mandulát keverd el a cukorral és a fahéjjal. Egy 25*33 tepsit kenj ki vajjal, tegyél bele egy réteslapot úgy, hogy az oldalára is jusson. Kend meg vajjal, rá még 1 lap, megint vajjal kend, megint lap, majd szórj rá bőven a mandulás keverékből. Így ismételd (3 kenés+lap, szórás...) amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére tedd a maradék réteslapot, majd a legfelsőt alaposan kend be vajjal. Hosszában vágd csíkokra és süsd 20 percig (200°-on)majd vedd vissza 150°-ra és süsd még kb 0,5 órát. Közben készítsd el a szirupot: tedd lábasba a hozzávalókat, forrald kevergetve 10-15 percig, majd még meleg, kész tésztára öntsd rá. Kihűlés után, mikor már puhább a lap, vágd fel kockákra és langyosan már lehet is fogyasztani.
Eredetileg nádcukorral kellene, de sima barna cukorral készült, fele-fele mandula+dió keverékkel és így is nagyon finom lett.
VIGYÁZAT!!! Igazi kalóriabomba!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Pné Veronika, 2012. jan. 30. 22:55
A baklava (mandulás, csupa édesség) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.