Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Aranygaluska vaníliasodóval (Kata-féle) recept

Aranygaluska vaníliasodóval (Kata-féle) recept

Az Aranygaluska vaníliasodóval (Kata-féle) hozzávalói:
Aranygaluskához

10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojássárgája
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipet só
15 dkg darált dió
A sodóhoz

fél l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 tojásfehérje
2 dkg cukor


Az Aranygaluska vaníliasodóval (Kata-féle) elkészítési módja:
A galuskához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot. Ha felfutott, keverjük a tejbe, és dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk belőle sűrű galuskatésztát, majd másfél órát hagyjuk meleg helyen kelni. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. 5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be mindkét oldalról a kis pogácsákat, és helyezzük bele a margarinnal kikent tepsibe, szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A sodóhoz a tojások sárgáját keverjük csomómentesre 1 dl tejjel, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és amíg meleg, óvatosan adjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Folytonos keverés mellett melegítsük, (ne forraljuk), amíg kicsit besűrűsödik. Ha kész, tegyük bele a vajat vagy sütőmargarint, hogy szép fényes legyen. A tojások fehérjéjét a cukorral verjük föl kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a tejes masszába. Az elkészült sodóval locsoljuk meg az aranygaluskát.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az aranygaluska vaníliasodóval (kata-féle) elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook