Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk! (beszélgetés)
Valaki tudna nekem segíteni? Nem szoktam sütni/főzni, találtam egy egyszerűnek tűnő receptet. Ez volna az: [link]
Már eljutottam odáig, hogy összekevertem a túrót a kétféle cukorral, azt írja, hogy állni hagyjuk, amíg levet enged. Ehhez vajon mennyi idő szükséges? És mennyi levet kéne engednie?
Köszönöm, ha valaki segít, tényleg abszolút kezdő vagyok a konyhában, de fontos lenne, ha sikerülne ezt elkészítenem. Köszi előre is!:)
Ha glutén allergiás, akkor kukoricaliszttel készíthetsz neki sütit, de erről jobb megkérdezni az illetőt, hogy azt neki szabad-e..
Én a lenti piskóta receptben folyamatosan változtatom a liszteket, pl 3 kanál zabliszt+3kanál fehér liszt, de volt már, hogy 3 kanál kukoricalisztet tettem bele meg 3-4 kanál darált diót, vagy 3kanál zabliszt+3kanál kukoricaliszt, ezerféleképp variálható.. akár mandulával is.
A rozsliszt az borzalmas benne.. hacsak valaki nem sós piskótát csinál.. ahhoz jó..
Szerintem meg lehet csinálni neki darált dió+kukoricaliszttel, ha csak a glutén a bibis..
Mandulával tudtam, liszt nélkül, de baromira töményre sikeredett, így ki is iktattam a recepttáramból.. hiába bármilyen krém.. fújtós lett.
A lisztmentesség a glutén allergia miatt kell?
Nem lesz tőle rossz, nem tesz vele semmit, a sütőpornak se íze, se szaga.. ellenben néhány kezdő sütögetőnek nagyon nagy segítség önbizalomhiány terén.
Amúgy a piskóta sikerének titka a rendesen felvert tojásban van, akár fehérje-sárgája külön külön, akár egyben, csak jó alaposan fel kell verni és természetesen friss( ha megoldható, házi) tojásokat használni.
Ennyi..
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor (én csak3-at teszek bele)
6 evőkanál víz
esetleg fél sütőpor, ha nem vagy biztos magadban és a mixeredben.
A bátrabbak ezt a piskótát félbe is tudják vágni.. aki nem.. az felezze meg és süsse meg két tepsiben.
Jajjj gutaütést kapok attól,ha a piskótareceptekhez sorozatosan írják a sütőport.
Nem teszünk piskótatésztába sütőport.!!!!!!!!!!!!!!!!
Méghozzá,....mert nagyon rossz lesz:((
Sziasztok, kipróbált brownies receptet keresek, olyant ami kívűl szilárd, belül meg kissé folyós. Sosem csináltam még, és már nincs időm próbálgatni, szóval biztosra kéne mennem.
Köszi
Sziasztok! Szép napot mindenkinek!
Az előbb kaptam egy receptet, és most gyorsan meg is osztom veletek! :-)
Mennyiség: kb. 40 szelet nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók az első tésztalaphoz: 1.5 dl (kis poharas) tejföl, 1 tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál darált mák.
A második laphoz: ugyanezek a hozzávalók, csak a mák helyett 5 evőkanál darált dió.
A harmadik laphoz: ugyanezek a hozzávalók csak a dió helyett 5 evőkanál keserű kakaópor, 2-3 evőkanál tej.
A krémhez: 1 liter tej, 8 evőkanál búzadara, 25 dkg Rama sütőmargarin, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, a tetejére: 10 dkg reszelt tejcsokoládé
Az első laphoz valókat kimérjük egy tálba, jól összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 30x30 cm-esre szépen elkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 oC; légkeveréses sütőben 165 oc) kb. 12 perc alatt megsütjük. Pár percet várunk, majd enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és a sütőpapírt lehúzva róla, hűlni hagyjuk.
Ugyanígy elkészítjük először a diós, majd a kakaós lapot (ebbe 2-3 evőkanál tej is kerül), melyeket szintén gyúrólapon hagyunk hűlni, miután lehúztuk róluk a sütőpapírt.
A tejet egy lábasban felforraljuk, a darát habverővel kevergetve beleszórjuk.
Tovább keverve 3-4 percig kis lángon főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, majd szorosan lefödve, a darát még 5 percig duzzadni hagyjuk. Az átlagosnál sűrűbb tejbegríz lesz belőle, amit hideg vízzel teli edénybe állítunk, hogy hamarabb kihűljön. Amíg hűl, addig a puha (szoba hőmérsékletű) margarint, a kétféle cukorral habosra keverjük, és a már kihűlt tejbegrízhez adjuk.
A három tésztalapot a krémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy a kakaós lap középre kerüljön. Fontos, úgy gazdálkodjunk a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle; ezért praktikus, ha előre elosztjuk kis tálkákban. A tetejére tejcsokoládét reszelünk. Egy kicsit pihentetjük, hogy az íze összeérjen, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Ugye milyen jól hangzik?
És mégegy Ilonkám:
Fehér piskóta (tojásfehérjével)
Hozzávalók:
============
6 tojásfehérje
12 dkg porcukor
18 dkg liszt
12 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj
vaníliás cukor
Elkészítés:
===========
A tojásfehérjéket habverővel kissé felhabosítjuk, majd a porcukorral, vaníliás cukorral együtt kemény, fényes habbá verjük. Beleszórjuk a szitált lisztet, és végül a lágy vajjal is elkeverjük.
A formánk alját kikenjük, liszttel szórjuk (vagy sütőpapírral béleljük), a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon világosra kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük!
Lisztezett deszkára borítjuk, és ha kissé kihűlt, rácson hűtjük ki teljesen, így a gőz szabadon eltávozhat belőle.
Ugyanúgy használható, mint a tojásos piskóta, bármilyen piskóta-féleségekhez illő krémmel, töltelékkel.
Nagyon jó recept a sütések során megmaradt, összegyűjtött, és mélyhűtőben tárolt tojásfehérjék hasznosítására.
Benne van a naplójában a recept, Én is most másoltam ki☺
De szerintem lehet készen kapható piskótából is készíteni, ha nincs idő sütni:))
No, meg is leltem, bár a fotó nem jön át!
Hozzávalók:
===========
5 tojás fehérje
20 dkg cukor
1 evőkanál almaecet (vagy más gyenge ecet)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő (vagy kukoricaliszt)
5 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
6 db kivi (kb.) vagy más fanyarkás ízű gyümölcs
Elkészítés:
===========
A tojásfehérjét pici sóval felverjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot verünk belőle.
Az utolsó kanál cukorral együtt az ecettel elkevert keményítőt (vagy lisztet) is a habhoz adjuk.
A hab kemény legyen, és szép fényes.
Egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, előtte a papírra egy kb. 22-24 cm átmérőjű kört rajzolunk. Ebbe a körbe öntjük a masszát úgy eligazítva, hogy a szélein magasabb legyen. Számítsunk rá, hogy a hab terjeszkedni fog a sülés folyamán.
150 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal lecsökkentjük a hőt 140 °C –ra.
Legalább 1 órán keresztül sütjük, illetve inkább szárítjuk, és amikor már halvány vajszínű, és kemény a korong felülete, akkor van kész.
A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Amikor készen van a sütés, a sütő ajtaját félig nyitott állapotban hagyjuk, és úgy várjuk meg, míg teljesen kihűl a habos tortalap, ellenkező esetben összeeshet a hab.
A hideg tortalapot bevonjuk a kemény habbá vert tejszínnel, tetejét gyümölccsel rakjuk ki.
A tortalapot készíthetjük kakaósan is, kb. 3 evőkanál kakaóval dúsítva, vagy pedig reszelt csokoládéval.
Könnyű, finom, és ropogós az édes sült tojáshab...
A recept „Torták, csemegék, csemegék” című könyvből van, a cukor arányait kissé módosítva.
A leírás szerint a Pavlova torta klasszikus dísze a kivi, ettől eltekintve más savanykás gyümölccsel is elkészíthető.
Nagyon mutatós, ha élénk színű gyümölcsöket használunk.
Szia Angyalom!
Tudod, a Rákóczi túrós és a madártej is szereti a tojáshabot:)))
Aztán van mégegy, de a receptet nem tudom, csak azt, hogy a Férjem is szereti, mert tojáshabból van, ez a : Pavlova torta!
Net-en rá lehet keresni, Én még nem tettem, mert ritkán marad sok fehérjém!
Ma megint mohácsi habost sütöttem, némi változtatással mert újból összegyúlt 5 tojásnak a fehérjéje. Találtam a spejzban egy üveg sárga- szilva lekvárt. Igaz 10 éves, de semmi baja nem volt, így ezzel kentem meg az alaptésztát, amibe a szilva miatt tettem fahéjat. :-))
Ha vannak olyan receptjeitek, amibe sok fehérje kell de nem habcsók, akkor legyetek szívesek és tegyétek fel! Köszi!! :-))
Na, jaaaa, de magától nem készül el :)))))))))
A bóti meg nem olyan, mint amit Te készítesz és tudod mi van benne ☺☺☺
Szia!Köszi!
Jól hangzik,ezt ki kell próbálni:)
Hát persze! Bocs a késésért, de már írom is.
Mohácsi habos
15 dkg vajat (margarint) összegyúrunk 25 dkg liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 egész tojással és 6 dkg cukorral. Kikent kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egy rétegben elhelyezzük. Tetejére lekvárt kenünk. Az eredeti recept baracklekvárt ír, de én meggyet kentem.
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 15-20 dkg cukrot, 1 cs vaníliás cukrot, és tovább verjük. Jó kemény legyen. Hozzáadunk 18 dkg darált diót, és óvatosan a habhoz keverjük. Ezt rákenjük a lekvárra, és kb 180 fokon megsütjük.
Dió helyett darált mákkal is készíthető.
Tésztája almás vagy túrós pitének is kiváló. Ilyenkor vagy kisebb kb 25x30 centis tepsibe két részre osztom a tésztát, vagy ha nagyobb adagot akarok készíteni, akkor dupla mennyiséget veszek, és a nagy gáztepsiben sütöm meg.
A hab tetejére vagy a lekvárra gyümölcs is szórható.
Szia!Jól hangzik:))
Recepteket kaphatunk??
További ajánlott fórumok:
- Barátomnak szeretnék valami ajándékot készíteni.:) Lenne valakinek jó kis ötlete?
- Akik szeretnek gobelinezni beszélgessünk
- Szeretnék írni egy regényt! Elmagyarázná valaki, hogyan kell nyomdakész formátumú szöveges dokumentumot készíteni?
- Spenótot szeretnék ma készíteni. A zsemle és a tojás nem fog összecsomósodni? Hogy csináljam, hogy ne legyen túl folyós?
- A dédink vasárnap lesz 83 éves, szeretnék mini tortát készíteni neki, de cukorbeteg. Tudnátok receptben segíteni?
- A páromnak szülinapjára szeretnék egy fotósorozatot készíteni. Hogyan zajlik egy ilyen fotózás?