Van-e különbség a lassan felszívódó szénhidrátok (pl.zabkorpa) és a lassan lebomló szénhidrátok (pl. zabpehely) között? (tudásbázis)
4. Pirosalma
2008. jún. 23. 18:46
A kettő gyakorlatilag egyezik. Ami gyorsan bomlik le (vagy le sem kell bomlania, pl. szőlőcukor, gyümölcscukor) olyan egységekre, amik már föl tudnak szívódni, az gyorsan is szívódik föl.
A lebomlás (és fölszívódás) sebességét befolyásolja a szénhidrát minősége (egyszerű cukor - pl. szőlőcukor, gyümölcscukor -, kettős cukor, ami két egységből áll - pl. a répacukor, vagyis szacharóz, ezek gyorsan szívódnak föl; a keményítő lassabban), és az egyéb kísérőanyagok (élelmi rost, zsír, fehérje).
Ha meg a vércukorszint emelésének gyorsaságára vagy kíváncsi, az is megegyezik (a gyümölcscukrot leszámítva) a fölszívódás sebességével.
3. 943ca15687
2008. jún. 23. 18:39
sztem a szénhidrát, az szénhidrát..mindegy, hogy jó vagy rossz, bomlik vagy szívódik
2. tavaszilány
2008. jún. 23. 17:34
Sztem nincsen.
1. csera
2008. jún. 23. 17:19
Van-e külömbség a lassan felszívódó szénhidrátok (pl.zabkorpa) és a lassan lebomló szénhidrátok (pl. zabpehely) között?
További ajánlott fórumok:
- Zabpehely és zabkorpa. Mi a különbség a kettő között, főleg a kalóriaértékben és hatásukban?
- Honnan tudom, hogy egy szénhidrát lassú vagy gyors felszívódású?
- Hogy hívták azt a "fogyasztószert", ami a szénhidrát felszívódását csökkenti?
- Nem felszívódó szénhidrátok
- Fehérje zsír szénhidrát fogyókúrában. Miket kell enni, hogy ne legyenek hiánybetegségek és a vitaminok felszívódjanak?
- Van olyan szer (akár gyógyszer) ami a szénhidrátok felszívódását akadályozza, vagy csökkenti?