Valakinek nincs egy jó bevált pizzatészta receptje? (tudásbázis)
15*25 m, és kb. 15 cm magas is legyen!
Lécci'!! :DDD
40 dkg liszt
2 dl víz vagy tej
1-1,5 dkg élesztő
só,cukor (kevés)
fűszerek, bazsalikom, oregano
kevés olaj
30 percig kelesztem
Én ezt szoktam készíteni,vékonytésztás.
Sziasztok!
A legegyszerűbb pizzatészta recept:
2,5dkg élesztő,3dl langyos víz,50dkg finomliszt,
1mokkáskanál só,4-5 evőkanál olaj.
Az élesztőt kb 1dl langyos vízbe morzsoljuk,és 1 evőkanál lisztet beleszórva kb.10perc alatt felfuttatjuk.Aztán egy tálban a többi liszttel,a fele olajjal meg kb.2 dl langyos vízzel megsózva
összegyúrjuk.Közepes keménységű tésztát kell hogy kapjunk.Addig dagasztjuk amíg az edény falától el nem válik,sima nem lesz.ezután a maradék olajat
a tésztába dagasztjuk,így jó laza lesz.Ezután
cipóvá formáljuk,tetejét olajjal megkenjük.Letakarjuk,és langyos helyen duplájára kelesztjük.Ez a tésztamennyiség 2 nagyobb
pizzatepsibe elég.Nálunk ez a recept nagyon bevált
mindig ezt készítem.
Közben megtaláltam. Felezhető is az adag.
■50 dkg finomliszt
■3 közepes burgonya
■2,5 dkg élesztő
■2,5 dl langyos víz
■1 kk. cukor
■só
a tetejére
■2 dl tejföl
■3 gerezd fokhagyma, zúzva
■3 fej lilahagyma
■20 dkg reszelt sajt
■30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
story
Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, azóta ritkábban csatlakozom a kanyargó sorokhoz.
Tény, hogy a kemencében sült, eredeti változat utánozhatatlan, főleg ha még a vásárok hangulatát is hozzávesszük. Ezt a gazdagabb ízesítéssel azért ellensúlyozni tudjuk. Eredetileg szlovák étel. A pompos jelentése szakított tészta és Tökről származik, tehát innen az elnevezés.
elkészítés.
1.A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2.Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
3.Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
4.A tésztát jól kidolgozzuk.
5.Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
6.Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
7.Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
8.Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
9.Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
10.A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
11.Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Ajánlanám még a "magyar pizzát", a töki pompost...
Megtalálható a receptjeim között - még az elején -, és nagyon-nagyon finom!
Szia!
Nálunk ez a tuti, már heti rendszerességgel csinálom kb. 1,5 éve....., nem tudjuk megunni. A 2,5 éves lányomnak a kívánságlistáján ez szerepel az első helyn, tényleg nagyon finom.
Szia!
Nekem egy kenyérlángos receptje van meg, annak a tésztájából szoktam a pizzát is készíteni!
Bemásoltam az egész receptet! Egy egy nagy gáztepsis adag!
Jó étvágyat! :)
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
Csipetnyi só
Csipetnyi cukor
1,5 dl tej
25 g élesztő
5 dkg puha vaj
1 tojás
Töltelék:
1 kg vöröshagyma
2 db lilahagyma (nem fontos)
20 dkg kolozsvári szalonna
2 dl tejföl
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, rá a só és a cukor.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, ebbe is teszünk egy csipet cukrot.
Közben a vajat a tojással habosra keverjük.
A felfuttatott élesztőt és vajas tojásos masszát a liszthez adjuk, és jól összedolgozzuk, azután 1 órán át kelesztjük.
Töltelék:
A szalonnát megfosztjuk bőrétől és kockára vágjuk. A hagymát felkarikázzuk. A szalonnát egy nagy serpenyőben lepirítjuk és hozzáadjuk a hagymát. Közepes lángon kb. 10-15 percig együtt pároljuk, még áttetsző nem lesz, de nem karamellizálódik. Hagyjuk kihűlni. Mielőtt rátesszük a tésztára, öntsük hozzá a tejfölt.
Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 250 °C –ra.
A megkelt tésztát, még egyszer gyúrjuk át, és nyújtsuk bele a kivajazott és lisztezett tepsibe.
5 percig hagyjuk pihenni, majd tegyük rá a tölteléket, és 10-12 percig süssük.
férjem megjegyzései még hozzá:
*inkább ¾ élesztővel készítsük!
*nem osztom két részre
*nem szoktam hűtőbe tenni, addig kel csak a kelesztőtálban, míg a feltéthez valókat előkészítem
*sütőpapíron sütjük
De. Annyi a pizzatészta trükkje, hogy az élesztőt hagyni kell felfutni, a lisztet el kell keverni az olajjal, aztán a tésztának kell idő feldagadni.
Konkrétabban kb. fél kiló lisztet kiöntesz egy tálba, és mehet bele kb. 8-10 ek. olaj. (Amolyan alapos löttyintésnyi :-) ). Kell bele egy kiskanál só is, meg én teszek bele két-két kiskanálnyi fokhagymaport és őrölt köményt, ettől isteni illata, zamata lesz.
Az egészet egy habverővel addig kavargatod, míg a liszt teljesen beissza az olajat, és grízszerű, homogén állaga lesz, nem áll csomókban.
Közben egy fél literes bögrébe teszel 3 dl langyos vizet, bele egy kiskanál cukrot meg egy fél kocka élesztőt. Ha ez jól felfutott, hozzákevered a liszthez.
Jól összegyúrod (én robotgéppel szoktam, lusta vagyok...), ha nem okés az állaga, akkor még egy pici liszt vagy még egy pici víz. Ruganyos, kemény tésztát kell kapnod. Aztán kicsit kiolajozod az keverőedény alját, és belefekteted a tésztát, lefeded egy konyharuhával, és langyos helyre teszed, pl. nem túl forró radiátorra vagy nyáron a napra. Kb. fél-háromnegyed óra alatt jól megdagad.
Ekkor sütőpapírral bélelt tepsibe simogatod, ahogy szereted, vékonyan vagy vastagon. Kinyújthatod sodrófával is, vagy csak úgy kézzel belenyomkodhatod a tepsibe. Ha vékony tésztást akarsz, akkor akár 3-4 mm-re is nyújthatod, ha vastagabbat, akkor max. 1-1,5 centisre, mivel még dagadni fog.
A széleken én mindig hagyok kicsit "kövérebb" peremet, hogy ne csorogjon le a tartalom.
Uátána megkened, megpakolod, amivel jól esik. betolod a sütőbe kb. 180-190 fokra előmelegített sütőbe, és megsütöd. (Úgy 20 perc alatt szokott nálam megsülni.) Szépen megpirul az alja, ropogós lesz, és nagyon finom.
6 "emberes" adag jön ki belőle.
Sok sikert!
36 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (0,75 ml tejben felfuttatva kis cukorral)
1,5 dl langyos víz
4 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez
só
Felfuttatod az élesztőt a tejben, összekevered a hozzávalókat és fél óráig keleszted a tésztát.
Nem túl vékonyra kinyújtod, beleteszed a tepsibe, megkened, feltéteket teszel rá és 170-180 fokon megsütöd. Finom! :)
Pizza
40 dkg finomliszt
1 cs. Élesztő
olaj, cukor , só
1, A lisztet egy tálba tesszük. A közepébe egy kis mélyedést formázunk. Abba beleszórjuk az élesztőt, egy csipet cukrot és 3 evőkanál langyos vizet. Kicsit összekeverjük, 15 percig félrerakjuk.
2, Hozzáadunk egy csapott teáskanál sót, 4 evőkanál olajat, 1dl langyos vizet és összedolgozzuk. 1 órát kelni hagyjuk.
3, Tepsit kiolajozzuk.
4, Tésztát kinyújtjuk, beletesszük tepsibe
5, Paradicsomszósz+ olaj+ ketchup kikeverjük vele a tésztát.
6, Megszórjuk kevés pizza fűszerrel.
7, Sonka, kukorica, gomba…..sajt.
8, Előmelegített sütő 170-180 fokon megsütjük kb. 20 perc és kész.
További ajánlott fórumok:
- Jól bevált túrótorta receptje van valakinek? :)
- Van valakinek egy bevált zabpelyhes keksz/süti receptje?
- Bevált paleo mézeskalács receptje van valakinek?
- Van valakinek bevált spárgás receptje?
- Van valakinek nagyon jó, bevált Habcsók vagy Négercsók receptje?
- Kipróbált, bevált rétestészta receptje van valakinek?