Van valakinek egy bevált zabpelyhes keksz/süti receptje? (tudásbázis)
Ez nem zabpelyhes, hanem zabkorpás keksz, de isteni finom, lányom szerint a győri édes ízvilágát idézi. A neten találtam. Egy próbát megér, szerintem:
Zabos keksz
Hozzávalók 30 db-hoz: 15 dkg vaj (ennek a fele lehet kókuszzsír is), 15 dkg cukor, 1 mk vanília esszencia, 1 nagy tojás, 20 dkg zabkorpa, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. tönköly), ½ tk sütőpor, 1/2 mk só,, ½ tk őrölt fahéj, 15 dkg aszalt áfonya
Egy keverőtálban keverjük össze a száraz elemeket, és az áfonyát.
Egy másik tálban habosítsuk fehéredésig a vajat (kókuszzsírt) a porított cukorral.
Majd a vajkrémhez keverjük a tojást, és az esszenciát is.
A vajkrémet dolgozzuk bele a lisztes, zabos keverékbe, és 15 percet pihentessük ezt követően a hűtőben.
Béleljünk ki két sütőlemezt sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat, és először lapítsuk ki a tenyereink között.
Egymástól 3-4 cm távolságra helyezzük el őket a sütőfelületen.
Majd vegyünk egy evőkanalat, vizezzük meg a hátlapját, és így lapítsuk, formázzuk tovább a kekszet.
(Én annyit szoktam változtatni, hogy az egész masszából rudat formálok, alufóliába tekerem, fél órára hűtőbe teszem. Ezután éles késsel ujjnyi korongokat vágok belőle, és ezeket teszem a tepsibe.)
Azt a mindenit, de egyszerű! Még egy kis ovist is be lehet gond nélkül vonni.
Mondjuk a többi zabkeksz se bonyolult, de ez tényleg olyan, ami egy pici gyereknek is sikerülhet tökéletesen és mekkora sikerélmény, amikor a saját sütijét kínálgathatja a vendégeknek :)
Szia! Ha még nem akadtál rá az igazira, akkor ezt érdemes kipróbálni. Nálam ez a nyerő zabos keksz:
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
5 dkg vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg méz
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 lapos evőkanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek.
Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és a fahéj is. A csokit felaprítom, a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.
Kb. 30 tallér lesz belőle.
vagy ez.
szerintem az elsovel kisse nehez boldogunk, en legalabbis vacakoltam vele, mert ragad
További ajánlott fórumok:
- Valakinek nincs egy jó bevált pizzatészta receptje?
- Jól bevált túrótorta receptje van valakinek? :)
- Bevált paleo mézeskalács receptje van valakinek?
- Van valakinek bevált spárgás receptje?
- Van valakinek nagyon jó, bevált Habcsók vagy Négercsók receptje?
- Kipróbált, bevált rétestészta receptje van valakinek?