Uraságtorta recept
Az Uraságtorta hozzávalói:A kevert tésztához:
3 tojás,
17,5 dkg puha vaj,
15 dkg cukor,
csipetnyi só,
15 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,
3 evőkanál tej
A habhoz:
12 dkg cukor,
5 dkg darált mandula,
5 dkg leveles mandula
A töltelékhez:
30 dkg fekete ribizli vagy áfonya (friss vagy fagyasztott),
4 dl tejszín,
2 csomag habfixáló,
2 csomag vaníliás cukor,
porcukor (elhagyható),
sütőpapír a formához
Az Uraságtorta elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük a habhoz. A vajat, a cukrot és a sót krémesre keverjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját. Elkeverjük a lisztet és a sütőport, és a tejjel együtt a tésztához adjuk. A tésztát a formába öntjük. A fehérjét habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk. A darált mandulát a habhoz adjuk. A habot egyenletesen elosztjuk a tésztán, és elsimítjuk. Megszórjuk a leveles mandulával. A sütőben 180 fokon 40 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 120 fokra, és további 30 percig sütjük. A tészta közben kissé összeesik. A lapot kicsit kihűlve kivesszük a formából, lehúzzuk róla a papírt, és rácson hűlni hagyjuk. Keresztben kettévágjuk. A töltelékhez megtisztítjuk a gyümölcsöt, óvatosan megmossuk, illetve kiolvasztjuk és lecsepegtetjük. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a gyümölcsöt a habverővel belekeverjük. Az alsó lapot tortatálra tesszük, megkenjük a gyümölcsös tejszínhabbal és rátesszük a másik lapot. A tortát legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Esetleg kicsit meghintjük porcukorral.
A tojásfehérje úgy lehet abszolút kemény, hogy először alacsony, majd magas fokozatú gyorsasággal keverjük cukor nélkül. A cukrot akkor adagoljuk hozzá, amikor már majdnem teljesen kemény a hab.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. ápr. 9. 08:34
Az uraságtorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.