Csokis-diós pite recept
A Csokis-diós pite hozzávalói:a tésztához:
300 g liszt
170 g vaj/margarin
4-5 evőkanál hideg víz
1 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
a töltelékhez:
200 g dió vagy mogyoró
60 g vaj
60 g étcsokoládé
100 g cukor
5 evőkanál tej
4 evőkanál mogyorókrém
3 tojás
a kenéshez:
1 tojás
A Csokis-diós pite elkészítési módja:
Összeállítjuk a tésztát: a sóval és cukorral összekevert lisztet összemorzsáljuk a kockára vágott zsiradékkal, majd a vizet hozzáadva cipóvá gömbölyítjük. Minimum fél órára hideg helyre tesszük. A diót vagy a mogyorót nagyobb darabokra törjük, száraz serpenyőben megpirítjuk. Közepes nagyságú lábosban összemelegítjük a vajat a csokoládéval. A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, kézi habverővel összekeverjük, majd beletesszük a tejet, a mogyorókrémet és egyenként a tojásokat; alaposan összedolgozzuk. Végül a pirított dió/mogyoró kerül bele. A tésztacipót két, nem egészen egyforma részre osztjuk. A nagyobbikkal kibélelünk 20-23 cm átmérőjű piteformát úgy, kissé lelógjon a széle. A felesleges részeket – egyszerűen konyhai ollóval – levágjuk úgy, hogy nagyjából 1 cm-rel legyen nagyobb a tészta, ezt egyszerűen visszahajtjuk. A maradék tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges kicsi kiszúróval vagy késsel mintát vágunk a tészta szélére, amiket a vízzel megnedvesített tésztára kicsit rányomva rögzítünk. Nagyobb formákat is vágunk, ez kerül majd a töltelék tetejére; megkenjük felvert tojással ezt és a szélét is. A formában lévő tészta alját villával megszurkáljuk, beleöntjük a tölteléket. Erre helyezzük óvatosan a nagyobb tésztaformákat. 160 fokosra előmelegített, légkeveréses sütőben 60-70 percig sütjük, amíg a beleszúrt vékony pengéjű késre nem tapad töltelék.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: _kleo_, 2011. ápr. 8. 21:22
A csokis-diós pite elkészítési módja és hozzávalói.