Tudtok nekem ajánlani kipróbált (és bevált) kukoricás kenyér receptet? (tudásbázis)
Köszi, ezeket kipróbálom
Eddig egy kis sikérrel próbáltam csak javítani
figyi! Én lisztérzékenyként ismerem a kukorica lisztet, h miylen :) minél magasabb a k. liszt aránya, annál morzsálódósabb, nehezebb, stb....
Nehéz belőle jó kenyeret, stb sütni. Nem lehetetlen, legalábbis ízre, de amint ki hűl, morzsálódik, ha magas a kukoricaliszt aránya. Maga a glutén (sikér) az, ami a hagyományos (búza) liszteknek megadja a ruganyosságát, és az egy természetes ragasztó anyag is. A Hagyományos lisztes dolgok ezért nem morzsálódnak x ideig. Na, a kukorica glutén mentes, vagyis nincs benne ez a ragasztó anyag természetesen meg. Ezért morzsálódik.
Amit még tudsz tenni, h főtt krumplit adsz hozzá, csökkented a k. liszt arányát, teszel bele lenmagot (abból kioldódik egy oylan anyag nedvesség hatására, ami segít összetartani a tésztát), tojást teszel bele, és lazítod a szerkezetét kefirrel, olajjal, 1 löttyenetnyi ecettel, vagy aszkorbinsavval, vagy citromlével, stb.
hát, az bizony olyan :)
Amúgy mennyi búzaliszttel keverted?
Adhatsz hozzá kefírt és olajat, h tovább puha maradjon, de a morzsálódás.... a kukorica már csak iylen.
Nem vagyok glutén érzékeny, csak hobbiból kísérleteznék vele. Így búzaliszttel kevertem eddig a kukorica lisztet, ízre jó volt, de az állaga...
A tegnap délutáni kenyér ma már annyira morzsálódik hogy kenésnél atomjaira esik.
További ajánlott fórumok:
- Tejföllel, liszttel besűrített mártások a konyhapolcról, hűtőből nyershús nélkül kifőtt tésztához. Tudtok receptet?
- Bevált cukkinis receptet keresek!
- Gofrit szeretnék sütni! Bevált receptet kérnék! :)
- Csemege uborka télire - bevált receptet keresek
- Tudtok jó receptet egész sültcsirkére?
- Bevált smarni receptet tudtok mondani?