Töltött káposzta recept
A Töltött káposzta hozzávalói:1 kg savanyú káposzta
8 közepes db savanyú káposztalevél
0,5 kg darált sertéshús
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg kolbász
1 közepes db vöröshagyma
20 dkg rizs (főtt)
2 gerezd fokhagyma
3 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
babérlevél
1 evőkanál liszt, kis étolaj a rántáshoz
só ízlés szerint
A Töltött káposzta elkészítési módja:
A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és kisütjük. A zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is. Egy tálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük és belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat, és jól összedolgozzuk. A savanyú káposztát átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta. Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé. Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg. Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát. Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki: egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére. Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is. Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt, a káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2018. dec. 25. 16:52
A töltött káposzta elkészítési módja és hozzávalói.