Töltött káposzta tejföllel recept
A Töltött káposzta tejföllel hozzávalói:12 savanyú káposztalevél
1,2 kg savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 kiskanál majoránna
1 púpozott evőkanál finomliszt
a töltelékhez: 10 dkg fényezetlen rizs
esetleg barna rizs
só
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 tojás
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál majoránna
1 csapott evőkanál pirospaprika
a tálaláshoz: tejföl
A Töltött káposzta tejföllel elkészítési módja:
Először a tölteléket készítjük el, amihez a rizst 2 deci vízben, csipetnyi sóval puhára főzzük. A húst kockákra vágjuk, ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk, és a húshoz adjuk. A kihűlt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél evőkanálnyi sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töl-telékből gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve ki- sütjük. Ha szalonna nélkül készítjük, akkor még 2-3 evőkanál olaj kell hozzá. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a szalonnán üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd az apró káposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a majoránnával fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és any-nyi vízzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem szabad, mert akkor a töltelékek összetörnek. Az elfövő levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta fő, a lisztet kb. 1,5 deci hideg vízzel simára keverjük, vagyis habarást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a habarással besűrítjük, s néhány percig főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, a töltelékeket visszahelyezzük. Tálaláskor tejfölt is kínálunk hozzá.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: cintia2005, 2007. nov. 30. 14:05
A töltött káposzta tejföllel elkészítési módja és hozzávalói.