Tökös - mákos rétes recept
50 perc
A Tökös - mákos rétes hozzávalói:
3 rúdhoz:
1 cs. réteslap
15 dkg mák
6-8 dkg cukor
őrölt fahéj
1/2 főzőtök
1-2 ek. tejföl
kenéshez olaj
A Tökös - mákos rétes elkészítési módja:
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét! A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal. Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Istentelen finom!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Katalin1962, 2009. aug. 23. 06:53
A tökös - mákos rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.