Tepertyűs kifli recept
A Tepertyűs kifli hozzávalói:A kovászhoz:
4 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 kanál liszt
1 pohár langyos víz
A tésztához:
80 dkg liszt
1 jó kanál só
2 egész tojás
1 kanál olvadt zsír
1 dl fehérbor
2 kanál krumplipehely
tejföl
A töltelékhez:
35 dkg darált töpörtyű
bors
A kenéshez:
1 kanál zsír
1 tojás
A Tepertyűs kifli elkészítési módja:
Elkészítjük a hozzávalókból a kovászt, felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a kovásszal és annyi tejföllel, amennyitől rugalmas, selymes, közepesen kemény tésztát kapunk. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük A tésztát picit átgyúrjuk, és 1 centi vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a ledarált, megborsozott tepertyűvel, majd hajtogatjuk (balról jobbra, jobbról balra, fentről le és lentről fel), és újra lefedve fél órát kelesztjük. Ismét nyújtogatjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Összesen háromszor. Akkor négybe osztjuk, 4 kört nyújtunk ki belőlük, megkenjük vékonyan olvasztott zsírral, cikkekre vágjuk, és kívülről befele kifli formára felcsavarjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és forró sütőben pirosra sütjük.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. júl. 30. 15:40
A tepertyűs kifli elkészítési módja és hozzávalói.