Tejszínes-sonkás tészta recept
50 perc
489 kcal
27.5 gramm
40.9 gramm
200 g tészta (lehetőleg penne, masni vagy csavart)
250 g füstölt sonka vagy vákony tarja
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín (főzőtejszín)
3,5 dl víz
1 ek vegeta
1 mk kanál őrült bors
petrezselyem zöldje, kis reszelt sajt
A Tejszínes-sonkás tészta elkészítési módja:
A hagymát és a sonkát apróra felkockázzuk. A kettőt összekeverjük. Tejszínt öntünk ki egy tálba. Hozzáadjuk az összetört fokhagymákat, a borsot és vegetát, majd beleöntjük a vizet is. A penét (vagy más tésztát) egy közepes jénaiba tesszük, majd a tejszínes keveréket ráöntjük. Hozzáadjuk a hagyma és sonka keverékét és letakarjuk a jénait egy edénnyel, vagy alufóliával. A jéait forró sütőbe toljuk és nagy lángon 10 percig benntartjuk. Majd kivesszük, tetejét levéve átkeverjük, megforgatjuk és visszatakarva ismét berakjuk a sütőbe. Most még 25-30 percig ,,fözzük". Kivesszük, ha kész, meghintjük petrezselyemmelzölddel és egy kis sajttal, majd lefedve még 10 percig állni hagyjuk tálalás előtt.
Nem kell aggódni, ha nagyon löttyös, azaz még folyadékos a tészta, majd mikor hűl, már sütőn kívűl, be fogja inni magába a tészta.
Ne legyen túl nagy és ezzel együtt alacsony a jénai fala, inkább legyen magasabb és kisebb alapterületű.
És az miatt se kell aggódni, hogy kicsit megsült inkább a tetején lévő tészták, minthogy megfőttnek tűntek volna, puha lesz.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Venes, 2008. ápr. 25. 23:07
A tejszínes-sonkás tészta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.