Tejfölös-vajas pogácsa recept
A Tejfölös-vajas pogácsa hozzávalói:1 kg finomliszt
25 dkg vaj
25 dkg margarin
1 evőkanál fagyos zsír
3 db tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
5 dkg élesztő
3 púpos kávéskanál só
Tetejére:
kenéshez: tojásfehérje
szóráshoz: reszelt sajt
A Tejfölös-vajas pogácsa elkészítési módja:
A tejfölt kissé meglangyosítjuk, összekeverjük a cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a margarint, vajat, zsírt, tojássárgákat, majd összegyúrjuk az élesztős keverékkel. A tésztát tiszta konyharuhával letakarva 40 percig langyos helyen kelesztjük, hozzágyúrjuk a sót, 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval korongokká szúrjuk, kikent vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe lerakjuk és 20 percig pihentetjük. A tojások fehérjéből kiveszünk egy evőkanálnyit, villával kissé felverjük (nem habosra), megkenjük a pogácsákat, reszelt sajttal megszórjuk, 170 fokos sütőben 50 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. okt. 9. 18:19
A tejfölös-vajas pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.