Töltött paprika sülfe-főve recept
A Töltött paprika sülfe-főve hozzávalói:50 dkg darált hús
10-12 db egyforma közepes méretű tölteni való paprika
4 dl paradicsompüré
4 gerezd préselt fokhagyma
1 szál zeller zöld
5 evőkanál rizs
2 fej vöröshagyma
1 db tojás
bazsalikom
pirospaprika
őrölt bors
só
kristálycukor
6 evőkanál étolaj
1 evőkanál finomliszt
A Töltött paprika sülfe-főve elkészítési módja:
A paprikákat megmossuk, csumájukat eltávolítjuk. A paradicsompürét felengedjük 2,5 liter vízzel, beletesszük a zellerszárat, késhegynyi őrölt borsot, az egyik kockára vágott hagymát, 1 mokkáskanál bazsalikomot, 1 csapott kávéskanál sót és feltesszük főni. A húst összedolgozzuk egy csapott evőkanál sóval, egy csapott evőkanál pirospaprikával, egy mokkáskanál őrölt borssal, a tojással, rizzsel, préselt fokhagymával, a másik kockára vágott hagymával és megtöltjük vele a paprikákat, a kimaradt töltelékből gombócokat formálunk. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat és fedő alatt kávébarnára sütjük a megtöltött paprikákat és a húsgombócokat, - többször átforgatva, hogy minden oldala megsüljön, ezután a paradicsommártásba szedjük, megfőzzük, a sült olajjal, liszttel, pirospaprikával készített rántással berántjuk, 2-3 evőkanál cukorral ízesítjük. Akkor finom, ha a töltelék sós, a mártás pedig édes, - ez a kontraszt adja meg az étel igazi ízét. Tálalás előtt a főtt zellerszálat kivesszük.
"Azért sütöm meg főzés előtt a töltött paprikát, mert így belesülnek a fűszerek ízei és nem vesznek el a mártásban" (idézet Jutka nénémtől, akitől tanultam).
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. okt. 4. 18:53
A töltött paprika sülfe-főve elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.