Töltött paprika paradicsommártásban recept
90 perc
A Töltött paprika paradicsommártásban hozzávalói:
10 db tölteni való paprika
20 dkg sűrített paradicsompüré
1 teáskanál pirospaprika
2 ág zellerzöld
1/2 db citrom héja
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
só
cukor vagy édesítő
A töltelékhez:
50 dkg sovány sertéshús ledarálva
10 dkg rizs
1 db közepes vöröshagyma finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 db tojás
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál majoránna
kevés csemege piros arany
só
A Töltött paprika paradicsommártásban elkészítési módja:
1. Egy nagyobb űrtartalmú, 5-6 literes rozsdamentes, vastagabb aljú edényben az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 1,5 liter hideg vízzel. Megsózzuk, és megkeverjük, hogy a letapadt rántás feloldódjon, ne csomósodjon. 2. Belekanalazzuk a pürét, hozzáadjuk a citromhéjat és a zellerzöldet, majd megsózzuk, -borsozzuk, valamint ízesítjük a cukorral.Forrásig kevergetjük a mártást, majd amikor felforrt, takarékra állítjuk (enyhe forrásnál rakosgatjuk majd bele a megtöltött paprikákat). 3. A töltelékhez a hagymát kevés olajon megdinszteljük a fokhagymával. A darált húst egy nagyobb tálban összekeverjük a félig megpárolt rizzsel (1:1 rizs-víz arányban), a tojással, valamint a fűszerekkel. Az így kapott masszát a kicsumázott, ereitől megtisztított paprikákba töltjük. (A paprikákat a száruknál benyomjuk, így beroppan, és könnyen, egészben kiemelhető a csutka). 4. Ha marad a töltelékből, vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle, és ezeket is az éppen csak gyöngyöző mártásba rakjuk (mert erős forrásnál a gombócok széteshetnek). 5. Az újraforrástól számított 50 perc alatt az ételt fedő alatt, lassú főzéssel készre főzzük. Közben, ha még szükséges, utánaízesítünk sóval és cukorral. A főzés ideje alatt egyszer-kétszer finoman átkeverjük az alját, vigyázva, hogy a paprikák ne sérüljenek). 6. Tálalásnál a zellerlevelet és a citromhéjat eltávolítjuk, és sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. (De burgonya nélkül kenyérrel is kiváló egytálétel).
Azért hangsúlyoztam ki, hogy vastag aljú edényben készítsük, mert így biztosan nem sül le a mártás, és nem kell külön edénybe kiszedegetni a töltelékeket a rántás miatt; egyszerűbb, gyorsabb az elkészítése.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2018. márc. 9. 17:10
A töltött paprika paradicsommártásban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.