Tej és tojásmentes recepteket keresek babának valót. (beszélgetés)
A tejpor az egyik leggyakoribb élelmiszeradalék. A legtöbb felvágott, péksütemény, édesség tartalmazza...sőt még néha az is, amire nem is gondolnánk.
És sajnos nem is mindig tüntetik fel, hogy tej vagy tojás származékot tartalmaz valami. Mivel csak az előállításhoz használt anyagokat sorolják fel, de ha azt késztermékből csinálják annak az összetevőit már nem mindig tüntetik fel. Ha kétes inkább másik terméket kell választani.
Másik kedvencem amikor mindent felsorolnak, hogy nyomokban tartalmazhat, így védik magukat is.
inkább tojás szokott lenni benne én azt vettem észre. persze, erre figyelni kell
:(
Panír helyett szója vagy rizs vagy zabtej plusz liszt keveréke, majd zsemlemorzsa. utána még egyszer vissza az áltejes-lisztbe majd újra a zsemlemorzsába. fél órát kell hagyni állni, hogy megszikkadjon a panír rajta. zöldségnél nem szabad sózni mert levet ereszt. csak miután kész van. Későbbre ajánlom ezeket a sütirecepteket:
Ezen az oldalon is vannak jó sütik
ÖTLETEK A TEJ ÉS A TOJÁS szintén Macókától:
Rántott ételeknél a panírozásnál: tojás helyett vízzel elkevert kukoricaliszt vagy sárgaborsóliszt alkalmazandó.
Tojás helyett keményítő használható (vízzel elkeverve) például süteményeknél.
Tej helyett növényi tejszín alkalmazható vízzel hígítva vagy szója-, kókusz- és egyéb növényi tej.
Vaj helyett: a sütéshez használható margarinok közül a Sarina margarin nem tartalmaz tejet, a kenyérre kenhető margarinok közül pedig a Liga.
Tészták esetében: a durum tészták nem tartalmaznak tojást.
A főzelékek esetében tej helyet vízzel főzzünk.
Sütemények 12 hónapos kortól:
Burgonyás korong (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
•250g Sinlac por
•200g burgonya
•150g tejmentes margarin
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Sinlac borzaska (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
•60g Sinlac por
•150g alma
•60g rizsliszt
•15g cukor
•forralt, lehűtött víz
•kevés só
•fahéj
•növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.
Omlós tésztácskák (tej-, tojás-, szójamentes)
1 adag 50 g
Hozzávalók:
•200g rizsliszt
•50g Sinlac por
•125g tejmentes margarin
•2 ek. gyümölcs sűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűlve tálaljuk.
Almás rizsfelfújt (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
3 adag, 1 adag kb. 200 g
Hozzávalók:
•100 g rizs
•150 g édes alma
•300 ml felforralt, lehűtött víz
•1 ek. kukoricacsíra-olaj
•2 ek. Sinlac por
•1 kk. almasűrítmény
•csipetnyi jódozott só, kakaópor
Elkészítés: A rizst megmossuk, majd olajba forgatjuk, a sós vizet felforraljuk, a rizst beletesszük és forrásig hevítjük. Lassú tűzön 30 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd a sűrítménnyel darabosra mixeljük. A Sinlac port vízzel péppé keverjük. A rizst kis tűzálló tálba tesszük, rá az almát és erre pedig a Sinlac pépet rétegezzük.
Előmelegített sütőben, 180 C-on a középső rácson kb.20 percig sütjük. Kakaóporral megszórjuk. Almasűrítménnyel vagy lekvárral tálaljuk.
Ropogós rozslepény (tej-, tojás-, szójamentes)
1 darab kb.50 g
Hozzávalók:
•300 g rozsliszt
•100 g Sinlac por
•300 ml langyos (felforralt, lehűtött) víz
•1/2 ek. jódozott só
Elkészítés: A rozslisztet, a Sinlac port és a sót jól összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Belisztezett deszkán addig nyújtjuk, míg a tészta engedi és nem szakad el. A tésztát 2 órára kiolajozott edényben, nedves ruhával letakarva állni hagyjuk. Kb. 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként kerek tésztalapokat nyújtunk (kb 28 cm). A serpenyőt felforrósítjuk, a tésztát beletesszük, addig sütjük, míg az alja kezd barnulni. Megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Alacsony hőmérsékleten többszöri forgatás mellett ropogósra sütjük. Mind a 8 tésztadarabbal ugyanezt megismételjük, kihűlve tálaljuk.
Olvastam a kérdésedet,utánanéztem,és az alábbi linket találtam. Itt sok dolgot leírnak.
Nem attól van egyébként az allergia,hogy sok tejet kap e a baba.
Szia!
En nem tudok segiteni receptekkel, de az erdekelne hogy derult ez ki , mik a jelei, amugy sok tejet kapott pici koratol?
Ne haragudj hogy erdeklodok!
Sziasztok!
13 hónapos kisunokámról kiderült,hogy tej és tojás allergiája van.
Szeretném kérdezni,tud e valaki receptekkel segíteni?
Étel és süteményrecepteket szeretnék kérni.
Előre is köszönöm.
További ajánlott fórumok:
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- Tudtok 1 évesnek való, tej-és tojásmentes tortát készítő cukrászdát?
- Segítsetek! Vasárnapi vendégeim részére egyszerű recepteket keresek!
- Tud valaki fekete színű étel recepteket? Nagyon fontos a szín!
- Hozzatok szilveszteri recepteket!
- Keresztfiamatnak szeretnék AC Milan-os mezt venni, de eddíg csak gyereméretben láttam, babának valót nem. Hol tudnék venni, vagy készíttetni