Hozzatok szilveszteri recepteket! (beszélgetés)
Pizzakifli
1/2 kg liszt
1 kis tejföl
1 toj sárgája
só
oregano
3 dkg élesztő kicsi (kb 1 dl) tejben oldva, nem kell teljesen felfuttatni, csak úgy egy kört fusson :)
Jól összedolgozni, 1/2 órát pihen, addig csinálunk egy paradicsomos oregáűnós stb. pizzakrémet vagy tehetünk rá üveges vagy tubusos készet is.
A kinyújtott tésztát ezzel kenjük meg, megszórhatjuk reszelt sajttal, tekerni kell, mint a hókiflit.
Ünnepi mazsolabólé
Hozzávalók:
Hozzavalók:
15 dkg mazsola
3 dl víz
8 dkg cukor
egy darabka fahéj
1 citrom leve
fél citrom héja
2 narancs leve
1 liter könnyű vörösbor
Elkészítés:
30 percig főzzük a vízben a mazsolát. Leszűrjük és a levéhez adjuk a cukrot, fahéjat, citromhéjat és 10 percig lassan forraljuk. Leszűrjük és ha kihűlt, hozzáadjuk a citrom- és narancslevet, mazsolát és a behűtött bort. Jégdarabot teszünk minden pohárba.
Alkoholmentes bólé
Hozzávalók:
2 liter Traubisoda
tetszés szerint déligyümölcs (narancs, mandarin, grapefruit, banán és/vagy citrom)
tetszés szerint sima gyümölcs (alma, körte, barack és/vagy cseresznye/meggybefőtt)
1 üveg befőttlé
5 dkg mazsola
rumaroma
Elkészítés:
A mazsolát átmossuk, majd vízbe tesszük, amibe előzőleg rumaromát kevertünk. Ebben áztatjuk 20 percig. Egy 5 literes edénybe vagy tálba beleöntjük a Traubisodát és a befőtt levét. A gyümölcsöket meghámozzuk, felvágjuk szeletekre, szétszedjük gerezdekre stb., a befőtt tartalmát is a finomsághoz adjuk. Legutoljára a mazsola marad, ezt is hozzákeverjük. Ha kész, betesszük a hűtőbe, lefedve, fél vagy egy napig érleljük.
Megjegyzés:
Mivel nem tartalmaz alkoholt, így gyerekek, illetve szeszt nem ivók is fogyaszthatják.
Szoktam csinálni falatkákat: kiflikarikára ízlés szerint rakni húsgolyót, kolbászt, sonkát, sajtot, uborkát, szőlőt, ki mit akar, és beleszúrok 1-1 fogpiszkálót. Nagy sikere szokott lenni:-)
Sonkakrémes sörkiflit is szoktam, alapja a klasszikus kelt tészta, tölteléke: füstölt sonka v. tarja ledarálva, sajt, mustár, tejföl. Igazán jó sörkorcsolya:))
Serpenyős gyros görög salátával
Hozzávalók:
• A gyroshoz:
• személyenként kb. 20 dkg marha-, pulyka- vagy csirkehús – aktuális hangulatunknak megfelelően
• gyros fűszerkeverék
• kevés olívaolaj
• A salátához:
• paradicsom
• paprika
• uborka
• olívabogyó
• zöldhagyma
• esetleg lilahagyma
• feta sajt
Elkészítés:
A húst felcsíkozom és beleforgatom az olajjal összekevert fűszer-pácba, majd állni hagyom. Amíg a hús pácolódik, megcsinálom a salátát: felkockázom-csíkozom-karikázom a zöldségeket és a sajtot, majd jól összekeverem az egészet. Ha kész a saláta, szinte pirosra sütöm a húst, és ha elérte a megfelelő színt, tálalom is.
Tejfölös uborkasaláta, vagy salátaöntet
Hozzávalók:
-Joghurt vagy tejföl (ízlés szerint)
-fokhagyma (mennyiség ízlés szerint)
-kígyóuborka (mennyiség ízlés szerint)
-ecet 1-2 ek (nem szeretem az ecetet!)
-kristálycukor 1 ek
-víz 2dl
-só
Az elkészítésnél megtalálod az általam használt mennyiségeket.
Elkészítés:
A két kígyóuborkát megpucolom, és felszeletelem/lereszelem. Lehet úgy mintha tejfölös ubisali lenne, és karikára vágjuk (ez akkor jó, ha salátát készítünk belőle) vagy lereszelem vékony csíkocskákra (ha öntetet szeretnénk belőle). Jó alaposan besózom, és legalább 1 órát állni hagyom, addig kiengedi a levét.
Közben 2 dl vizet melegítek annyira, hogy egy púposabb evőkanálnyi kristálycukor kényelmesen fel tudjon oldódni benne. Majd lehűtjük/ vagy megvárjuk míg kihűl. Az ecetet csak szobahőmérsékletűbe tehetjük bele (nem tudom miért, így tanították).
Ha letelt az uborka minimum 1 órája, akkor jól kicsavarom, és a salátás/öntetes tálba helyezem. Erre rátörök 4 nagyobb gerezd fokhagymát, és ráöntöm a cukros-ecetes levet, lefedve tárolom.
Felhasználás előtt keverem hozzá a tejfölt, joghurtot. Amennyiben saláta lesz, célszerűbb leönteni róla valamennyi ecetes levet, mielőtt hozzáadjuk a tejfölt, mert könnyebb lesz fogyasztani. Ha öntet lesz, akkor pedig úgy is az a jó, ha sok a leve.
Tanácsok:
Rántott húshoz, grillezett húshoz, gyroshoz salátakánt, vagy öntetként is használhatjuk.
Könnyű nyári salátához salátaöntetként is adhatjuk!
Kíváncsi vagyok a véleményedre, ha elkészítetted írd meg kérlek, hogy sikerült, hogy ízlet! Köszi.
Elkészítési idő: 20 perc
Serpenyős gyros görög salátával
Hozzávalók:
A gyroshoz:
személyenként kb. 20 dkg marha-, pulyka- vagy csirkehús – aktuális hangulatunknak megfelelően
gyros fűszerkeverék
kevés olívaolaj
A salátához:
paradicsom
paprika
uborka
olívabogyó
zöldhagyma
esetleg lilahagyma
feta sajt
Elkészítés:
A húst felcsíkozom és beleforgatom az olajjal összekevert fűszer-pácba, majd állni hagyom. Amíg a hús pácolódik, megcsinálom a salátát: felkockázom-csíkozom-karikázom a zöldségeket és a sajtot, majd jól összekeverem az egészet. Ha kész a saláta, szinte pirosra sütöm a húst, és ha elérte a megfelelő színt, tálalom is.
Gyros tzatzikivel (kicsit másképp)
Hozzávalók:
Gyroshoz:
50 dkg sertescomb
2 nagy fej hagyma
2 zoldpaprika
3 gerezd fokhagyma
5 evokanal olaj
par szem fekete es zold olajbogyo
1 pupos kiskanal pirospaprika, so, bors, szaritott bazsalikom es oregano, keves etelizesito
Tzatziki:
1 db kigyouborka
2 gerezd fokhagyma
1 kispohar joghurt
1 kispohar tejfol
par csepp citromle, so, feherbors
Elkészítés:
A hust csikokra vagjuk, a hagymat felfore, a zoldpaprikat kockara.
A fokhagymat megtorjuk, beletesszuk a fuszereket, majd az olajat, simara keverjuk.
A hust, hagymat, zoldpaprikat talba rakjuk, leontjuk a fuszeres olajal es jol osszeforgatjuk.
Lefedve, hutoben legalabb 2 orat (de inkabb 1 ejszakat) erleljuk.
A pacolt hust teflonban vagy wokban megsutjuk (akik puhabban szeretik, tegyenek ra fedot), a legvegen adjuk hozza az olajbogyot.
Uborkat megmossuk, lereszeljuk, ra a zuzott fokhagyma, joghurt, tejfol, citromle, so, feherbors, osszekeverjuk es hutoben allni hagyjuk.
Keszitek egy nagy adag krumplipuret.
Talalaskor a tanyer aljan szetteritem a krumplipuret, ra a hus, vegul az ontet vagy salata.
A húsgolyókat és a kolbászos krumpligolyókat csinálom az idén és gyrost, sok-sok házilag készüt pitával, mindenféle salátákkal.
Salátákra ötleteket kérek szépen!
Szilveszteri görög húsgolyók:
Fasírt jellegű keveréket csinálunk, kevés áztatott zsemlével, vöröshagymával, a fűszerezés az eltérő: oregano, apróra vágott olajbogyó )vagy savanyú uborka) kakukkfű, bazsalikom, bors. Kis golyókat formálunk, TEPSIBEN felsorakoztatva közepes lángon aranyszínűre sütjük. Közepébe lehet tenni egy kis darab sajtot is. Fpgpiszkálóval tálalva remek sörkorcsolya.
Virslis falatkák
felhasználunk 1 cs. leveles tésztát(mirelit), és 6-8 db virslit, pizzakrémet.
A kinyújtott tésztát kisebb darabokra szeljük, azokba 1-1 virslit tekerünk, előzőleg pizzakrémmel bekenjük. A tekercseket 3-4 db-ra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Ha nagyobb a társaság, természetesen ennek az adagnak a többszörösét készítjük el, ez kb. 4 személynek elegendő.
Szilveszterkor sztem a következő recept,nagyon jó kiadós mert hidegen is tálalható salátával,vagy csak tormával stb....
Töltött hasaalja (dagadó)
Hozzávalók:
1,20-1,50 kg-os sertés hasaalja /hentesnél felszuratom/
A töltelékhez:
20-30 dkg darált hús
3 db főtt tojás
1 db nyers tojás
3 db pecsenye hús kocka
+ 2 db a locsoláshoz
2 szelet szikkadt kenyér
3 mokkáskanál zselatin
2 csipet szárított rozmaring
1 csipet szárított kakukkfű
3 mokkáskanál ételízesítő
1/2 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
só
bors
chilipaprika
Elkészítés:
A hasaalját a kezemmel /belenyúlva a belsejébe/ kiigazítom, vigyázva, hogy ki ne szakadjon.
3 darab pecsecsenye hús kockát nagyon kevés vízben felfőzők a zselatinnal együtt, majd kihűtöm.
A petrezselymet apróra vágom, a beáztatott kenyeret alaposan kinyomkodom, a főtt tojásokat felszeletelem. Az összes többi hozzávalóval együtt összedolgozom.
A masszával megtöltöm a hasaalját, a nyílását hústűvel összetűzöm.
Kenderzsineggel átkötözöm, hogy a formáját meg tudja tartani.
A tepsibe 1,5-2 dl vizet és 3-4 evőkanál zsírt teszek, rá ízlés szerint krumplit, paprikát, paradicsomot, hagymát és többféle zöldséget /ki hogy szereti/. Ráhelyezem a húst, picit sózom, szerecsendiót reszelek rá, és megszórom rozmaringgal. 250 fokos sütőbe teszem lefedve, 15-20 perc múlva, 180 fokra csökkentem a sütési hőt. 1 óra múlva a tetejét leveszem, és a 2 húskockából készült lével locsolom, persze közben meg is fordítom.
Amikor már szint kapott, a sütőt grillre állítom, és mindkét oldalát megpirítom.
Ha kész, hagyom hűlni, utána a tűt és a kötözést eltávolítom. Csak meghűlve lehet szeletelni!
Megjegyzés:
Érdemes nagyobb darabot készíteni, mert hidegen is kitűnő, akár hidegtálakra is! Úgymond rá lehet járni!
Szilveszteri sütemény
Igen kiadós, finom sütemény. 1/2 kg lisztet, 1 csomag sütőport, 25 deka cukrot, 20 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag vaníliacukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk.
A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk és úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack, – vagy más gyümölcsízzel megkenjük, és így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.
Gesztenyetorta sütés nélkül
50 dkg darált házikeksz
15 dkg margarin
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
1,5 dl főtt kávé
Mindezt összegyúrjuk, és egy kivajazott 26 cm-es átmérőjű tortaformába nyomkodjuk egyenletesen.
Töltelék:
50 dkg gesztenyemassza
0,5 dl rum
5 dl Hulala kemény habbá verve
20 gramm étkezési zselatin felfőzve
Tetejére: étcsokoládé reszelék, és csoki dara.
Elkészítése:
A gesztenyemasszát a 0,5 dl rummal kikeverjük, hozzákeverjük óvatosan a kemény habbá vert Hulalát, melyből félre teszünk a torta tetejének díszítésére. Majd a felfőzött, és langyosra hűtött zselatint is hozzákeverjük.
A krémet rámerjük a tortaformában lévő kekszalapra. Kb. 15 perc pihentetés után lekenhetjük a díszítésre félretett Hulalával. Étcsokoládé reszelékkel díszíthetjük.
Kb. 2-3 óra múlva szelhető már.
Sós süti
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg megpuhított margarin. 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 2 dkg só.
Mindezt összedagasztani, legalább 1 órát hideg helyen pihentetni.
Ezután kisodorni téglalap alakúra, és kb. fél cm vastagságúra. Egy egész tojással lekenni. Én a felét trappista sajttal, a másik felét szezámmaggal szórtam meg. Négyzet alakúra felszeltem, és a gáztepsi kivajazott tepsijébe raktam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 23 percig sütöttem.
töltött zsúrkenyér
elkészítés:
a zsúrkenyér belsejét kivájjuk. margarint keverünk össze többféle apró kockára darabolt felvágottal, főtt tojással csemege uborkával, sóval, majonézzel, kolbásszal,és a zsúrkenyér kivájt belsejével, majd legvégül megfőzött francia saláta alapot keverünk hozzá.
a hozzávalók, a majonéz ... mennyisége ízlés szerint változtathatók.
a zsúrkenyeret megtöltjük a bekevert töltelékkel, két végét a levágott zsúrkenyér végekkel fedjük, folpackba tekerjük, s hűtőbe tesszük legalább egy napra.
ha ma megcsinálod holnaputánra pont tökéletes lesz.
Sós teasütemény
Hozzávalók a tésztához: 50-55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1,5 dl tejföl, 3 db tojás sárga, 1 ek só, 1 kocka élesztő és annyi hideg víz amennyit a tészta felvesz, hogy nyújtható legyen, 1 tojás a lekenéshez.
Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, úgy hogy az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe de nem kell keleszteni. Ujjnyi vastagságura nyújtjuk (egy nagyobb vágódeszkára ráfér), megkenjük tojással. Ezután hűtőbe tesszük 2 órára. Végül a kívánt formákra vágjuk és felvágás után újra lekenjük tojással majd belemártjuk felváltva reszelt sajtba, köménymagba, lenmagba, szezámmagba vagy tetszés szerint más magokba. Előmelegített 190 fokos sütőben sütjük 15 -20 percig.
Almabólé (10 személy)
4 közepes alma
» 1 citrom3 ek. cukor
» 1 késhegyni fahéj
» 3 üveg fehérbor
» 1 üveg pezsgő
Az almát megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk, majd felkockázzuk, és egy bóléstálba tesszük. A citrom héját spirálban levágjuk, majd kifacsarjuk, és az almára öntjük. Ezután beletesszük a héját is, majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. Egy üveg bort töltünk bele, az egészet alaposan elkeverjük, majd néhány órát állni hagyjuk. Végül tálalás előtt hozzákeverjük a maradék bort és a pezsgőt, és már kínálhatjuk is az italt.
Alkoholmentes Sangria (10 személy)
4 narancs
» 1 citrom
» 6 nektarin, felkockázva
» 2 citrom leve
» 1/4 l narancslé
» 2 l vörös szölőlé
Az egyik narancs héját spirál formában levágjuk, majd felkockázzuk a narancsot és a citromot is. Ezután fogunk egy bóléstálat, beletesszük az összes gyümölcsöt és a narancshéját. Erre rátöltjük a citromlevet, majd fél órát állni hagyjuk. Végül feltöltjük a gyümölcslevekkel, még egyszer elkeverjük, és már kínálhatjuk is.
Hidegtál töltött tojással, franciasalátával és sonkatekercsekkel
Hozzávalók
Töltött tojáshoz:
5 tojás, egy vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.
A sonkatekercshez: 20 dkg gépsonka, fél vaj, két sertésmájkrém, mustár, só, bors.
A franciasalátához: 2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, egy majonéz, egy tejföl, só, bors, kevés porcukor, mustár,
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást, a sonkatekercset, és a franciasalátát.
Egy szép hosszúkás tálon elhelyezzük, úgy, hogy középen alulra egy csíkban elhelyezzük a franciasalátát, rátesszük a sonkatekercseket, és körberakjuk a töltött tojásokkal is. Nagyon szép hidegtálat kapunk, ami négy-öt személy részére bőven elegendő. Ha több vendéget várunk, készíthetjük dupla adagból is.
Sós kelt kifli
Hozzávalók : 70 dkg liszt, 2 tojás, 1 kefír, 1 dl olaj, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 ráma margarin, 1 ek cukor, 1 evőkanál só.
A rámát a sóval habosra keverjük és félretesszük. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, Összegyúrjuk a tésztát, majd 8 részre osztjuk. Mindegyikből tányér nagyságú kerek lapot nyújtunk. Az egyiket megkenjük a sós ráma 1/4 részével, majd befedjük egy másik lappal. (Így 4 dupla kör lesz. ) Mindegyiket 4 felé vágjuk, majd minden cikket még 3 felé. Szélesebb végénél kezdve feltekerjük, kis kifliket formázunk és tepsibe rakjuk. Tetejét tojással megkenjük. Ha akarunk tehetünk rá reszelt sajtot, szezámmagot, stb, de nem feltétlenül szükséges. 1 óra pihentetés után megsütjük. Ha már félig megsült és nem szórtunk a tetejére semmit, 1 kanál liszt és 1 kanál sós víz keverékével locsoljuk meg.
Malacsült egészben sütött krumplival, párolt vöröskáposztával.
Hozzávalók
Húsok: Másfél, két kg. malac-karaj, vagy comb.
Zöldségek: Két fej vöröshagyma, egy kg. krumpli, egy fej vöröskáposzta.
Egyéb: 1/4 kg. zsír, só, bors, őrölt pirospaprika, majoránna valamint cukor, ecet a káposzta ízesítéséhez.
Elkészítés:
A húst jól megmossuk, a bőrös részét éles késsel jól beirdaljuk, és zsírral jól kikent tepsibe tesszük. A húst ezután (a bőrét kivéve) jól megsózzuk, borsozzuk, és jól bedörzsöljük őrölt pirospaprikával meg majoránnával is. Kevés vizet öntünk alá. A maradék zsírt (egy evőkanálnyi kivételével, mert az a párolt káposztához kell) a tetejére tesszük, alufóliával jól lefedjük, és zsupsz be a sütőbe. A munka nagy részét már el is végeztük.
Kis tűzön sütjük. Közben a krumplit meghámozzuk, megmossuk. Amikor a hús félig megpuhult,a krumplikat hozzátesszük, és készre sütjük. Közben néha érdemes azért megnézni, nehogy elfőjön róla a víz. Amikor a hús megsült, - szinte szétomlik, ha villát szúrunk bele - az alufóliát levesszük, újra megszórjuk majoránnával, és ha szükséges, a hús bőrös tetejét kissé megpirítjuk a sütőben.
Miközben a hús sül, a vöröskáposztát megmossuk, kézi szeletelőn csíkokra szeleteljük. Egy lábasban zsírt melegítünk, rátesszük a vöröskáposztát, megsózzuk, és fedő alatt kis lángon megdinszteljük. Amikor megpuhult, köménymagot adunk hozzá, kissé még pároljuk, majd ecettel és cukorral ízesítjük.
Egy nagy tálon a a lesütött húst, az egészben sült krumplit és a párolt vöröskáposztát ízlésesen tálaljuk.
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Hol töltöd a szilvesztert?
- Karácsonyi, télapós és szilveszteri sms-ek, versek, üdvözletek, idézetek
- Ti se szeretitek a szilvesztert?
- Cél szilveszterre minél többet fogyni!!! Velem tartasz, hogy csinik legyünk?
- Esztek lencsét szilveszterkor?