Te hogy főzöd a rízst? (tudásbázis)
A megmosott rizsre annyi vizet öntök, hogy jól ellepje, ételizesitőt,borsot és ek olajat teszek bele. Amikor felforrt a lángot elzárom éslefedem még ott állok és vigyázok rá, hogy ki ne fusson,
Nem szabad megkavarni. Tovább magára hagyom és kész.
Megmosom a rizst, (mérőedényben mérem ki, fél liter legyen). Leszűröm, kerek, mély jénaiba teszem. Adok hozzá egy evőkanál olajat, elkeverem vele. Hozzáöntök egy liter vizet (dupláját a rizs térfogatának), adok hozzá egy teáskanál sót (vagy vegetát).
1000 Watton 10 percig a teteje nélkül főzöm, majd ráteszem a jénai tetejét, és 350 Watton még 30 percig fő a mikróban.
Utána tetejét leveszem, villával felavarom, és tálalom.
Én AMC edényt használok és így 2 ujjnyival több vizet teszek mint a rizs és utána fedő ,nézem mikor
"12"-en a mutató elzárom.Valamikor én is kis
olajban pirítom ,de nem mindig.
Pofon egyszerűen! Igaz 27 literes mikrohullámú készülékem van.
Előveszek egy 2 literes, mikrózható, zárható fedelű edényt, belemérek 4 deciliter vizet, beleteszek 20 dg (már előbb átmosott, de mért) rizst. Megfelelő mennyiségű sót, néha kevés delikátot teszek még hozzá. Lefedem. Beteszem a mikróba. Lefedetten 8 (nyolc) percig teljes értékkel (600 W) melegítem.
Kiveszem , tetejét leveszem róla, meg kell kavarni és fedetlenül visszatenni a mikróba.(Én ilyenkor szoktam hozzáadni a plusz anyagaimat virsli darabok, pörkölt, rántott hús cafatok). Tovább kell melegíteni -így nyitottan 16 percig, de csak 180 Watt-tal.
Idő lejárta után kész. És remek, nem áll össze, nem ég -kozmál- le.
két féle képpen is lehet.
Én bő sós vízbe szoktam főzni, gyakran kevergetve.
Anyósom viszont olajon lepirítja, majd 2X annyi vízzel felönti és a sütőbe rakja.
Mind a kétféleképpen finom.
Megmosom a rizst,es leszurom,olajba felteszek nagyon aprora vagott kis fej voroshagymat,egy kicst dinsztelem.Utana ozza teszem a rizst kicsit egyutt piritom,es 2x-es mennyisegu vizzel felengedem,kis so,etelizesito,megy bele.Letakarom,
es mikor mar magaba szivta a vizet,hagyom a gozbe meg puhulni.
Sziasztok!
Én is sütőben csinálom.Pirítás és felöntés(2X-es víz)után 20 percre be az előmelegített sütőbe.
Igen, így a jó ahogyan csinálod ☺
Mi is így szeretjük !
Én gyorsrizses vagyok! :D
Nem tudom az arányokat ?víz/?rizs !
Változó. Ha kevés időm van, akkor kétszer annyi vízbe teszem, olaj és só. Ha felforr, hagyom hogy rotyogjon.
Vagy forró ojalra teszem, "pirítom", majd foghagyma, hagyma, felöntöm forró vizzel, és hagyom.
Mikor milyen kedvem van, bár az utobbit jobban szeretjük
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen?
- Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak?
- Hogy főzitek a rizst? Nem zacskós, előfőzöttet! Beáztatjátok a rizst előtte? Vagy csak simán sós vízben?
- Hogyan lehet tejbegrízt/-rizst főzni anélkül hogy leégne?
- Hogy kell jó rizst készíteni, úgy hogy ne főjön szét és ne maradjon kemény?
- Tegnapi tejberizst hogyan lehet feljavítani?