Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak? (tudásbázis)
Én úgy tanultam a szakács suliban,hogy addig pirítod,még kifehéredik és a kezed már nem bírja el a hőfokod,ezután öntöd fel.Jobb,ha a sütőben párolódik a gőzben lefedve,nem ég oda és nem kell keverni sem-nem is szabad keverni.Sosem várom meg még teljesen kész lesz,előtte lekapcsolom és hagyon a gőzben elkészülni.
Ettől teljesen külön álló rizsszemek lesznek.
És jóval nagyobb lábosban készítem,mint a pontos mennyiség.
Én is csak másfélszeres vizzel öntöm fel,de azt forrón.
Én nagyanyám lábasában készítem,nem kell nekem teflon...... abban is pergős lesz.
Olvasgattam itt sok hozzászólást és elég érdekes ötletek vannak.
Mivel én testépítő életmódot folytatok, napi rendszerességgel eszem rizst, ráadásul 5-600g/nap, így úgy gondolom, nagyobb rutinom van ebben, mint a háziasszonyoknak.
Először is olaj, zsír kizárva. (éljünk már egészségesen…)
Nem kell sem sütőben tovább sütni/melegíteni, sem átmosni a rizst.
Persze ehhez „A” minőségű rizs kell, nem valami olcsó vacak.
Minden pirítás nélkül felteszem teflon edényben a rizst, ráöntök KÉTSZERES mennyiségű vizet, befűszerezem, és addig kavarom, amíg a rizs magába nem szívja majdnem az összes vizet. Ezután letakarom és a lehető legkisebb fokozaton tovább párolom, vagy akár le is lehet venni a gázról, úgyis jó lesz.
10-15 perc párolás után a rizs tökéletes lesz.
Ez alatt a jó 10 év alatt rengeteg módszert próbáltam ki, és nekem ez jött be a legjobban.
Én jázmin rizst eszem, az még finomabb, mint a sima. ;-)
én is kb így csinálom.
de nem zsírral hanem kis olajjal pirítom meg a rizst.
és másfélszeres vizet öntök rá és valóban nem kell túl sokáig főzni...alig fél főttre készítem..elzárom alatta a gázt és hagyom had párolódjon magában. néha megkavarom fa villával..
fűszert rakok bele mert amúgy hiába sóznom még édeskés marad: leveskocka, petrezselyem, majoránna, stb... mindig más ízt kreálok..persze attól is függ milyen feltét van hozzá...
Éppen a héten hallottam az egyik ismerősömtől, hogy ő ugy készíti a rizst mint a tésztát és ha
kész a végén leszüri.Én még igy nem próbáltam.Majd kipróbálom.Azt mondja mindig pőrgős neki.
Még egy főzési mód, ha még nem unjátok... :):
Én először az olajban egy kis cérnametéltet pirítok )apróra törve), ebbe teszem a rizst, azt is átsütöm, aztán dupla mennyiségű forró vízzel öntöm fel.
Jól megsózom és ennyi.
A pirított tészta íze nagyon jól áll a rizsnek. :)
Én SOS rizst használok, elronthatatlan.
Természetesen vannak olyan rizsfélék, amiket nem lehet túlfőzni, ezek a legjobbak köretnek, de pl. tejberizsnek az a fajta a jó, amit szét lehet főzni. :D
A hosszú szemű rizs jobb köretnek.
A tuti rizsfőzés titka bármelyik rizshez:
A rizst először forró olajon süsd meg, majd dupla annyi forró vízzel öntsd fel, mint amennyi a rizs. Fűszerezés ízlés szerint, bár én őrölt köménnyel, vegetával, sóval és sáfránnyal szeretem a legjobban. A lényeg, hogy kavargatni tilos, fedőt rá és kis lángon főzzük addig, míg el nem párolog róla a víz. Ha kész, akkor le kell venni a tűzről, pár percig lefedve hagyni, majd lehet tálalni. Nagyon gyorsan elkészül és isteni lesz.
Figyelem: bátran fűszerezzétek a rizst! Egy bangladesi étteremben dolgozom, onnan tudom, hogy milyen finom is a rizs valójában. Ezelőtt utáltam a rizst, de most a kedvencem. :D
Tipp: ha sáfránnyal fűszerezzük a rizst, akkor tálalás előtt várjunk egy picit több időt és akkor a rizs ami közvetlenül a sáfrány darabok mellett volt, gyönyörű vöröses sárga színt fog kapni. Nagyon jól mutat ám! A bangladesiek és az indiaiak szinte minden rizshez használnak sáfrányt.
Én is közreadom a tapasztalatomat. Van amikor megpirítom a rizst, van amikor nem. Mindíg a mikróba főzöm a legalacsonyabb fokozaton és azt figyeltem meg, hogy a víz mennyisége nagyon fontos
nem szabad rá sok vizet tenni, mert akkor rongyá válik.Zsíradékot én is teszek bele és különböző ízesítőket. Bróbáljátok meg a curris rizst.
Lehet, hogy az én verzióm már elhangzott, de leírom azért...
Anyukámtól tanultam a "rizsfőzést", ő pedig Ausztriából. Én speciel ugyanúgy kifőzöm, mint a tésztát. Felteszek egy lábosba vizet sóval, felforralom, és ízlés szerinti mennyiségű rizst beleteszek. Sűrű kevergetés mellett készre főzöm, utána pedig leszűröm, hideg vizzel átöblítem. Gyönyörűen külön lesznek a szemek. De akár lehet tenni a vízbe húsleveskockát is, vagy vegetát, ki hogyan szereti. Én natúrban szoktam csinálni.
Én megpiritom az alapos mosás után alig zsemleszinűre. Felőntőm kétszeres mennyiségű bőven vizzel, izesitem leveskockával, borssal, petrezselyemmel, hagymával /egészbe kicsit belefőzöm/. Szoktam beletenni még zöldborsót, mirelit morzsolt kukoricát, karikára /fél centi/
vágott krumplit. De ezel elhagyhatók ha csak fehér rizst akarsz. Átkeverem lefedem és 2-3 fokozaton sütőben főzőm. Amikor kiveszem fedőt levéve több rétegű konyharuhával letakarom. Ami gőz még van benne azt felszivja a konyharuha. Mióta sütőbe teszem gurul.
További ajánlott fórumok:
- A buborékfújóba miből készítsem el a löttyött?
- Mivel tisztítsam az ezüst ékszereimet, hogy szépek maradjanak?
- Hogy készítsem el a spenót levelet 9 hónapos babának?
- Sóoldatos orrspray házilag.Hogyan készítsem?Hány %-os legyen?
- Hogy készítsem el a zacsis rizst, hogy az ne legyen tapadós, hanem szépen szétváljanak a szemek, "gurulós"maradjon?:-)
- Most kaptunk 6db keszeget hogy készítsem el, hogy igazán finom legyen?