Hogy főzitek a rizst? Nem zacskós, előfőzöttet! Beáztatjátok a rizst előtte? Vagy csak simán sós vízben? (tudásbázis kérdés)
a szegfűszeg pazarul passzol a rizzsel
nekem van egy olyan rizsem, hogy 20 db szegfűszeget, 2 szál julienne-re vágott sárgarépát, egy fél ág rozmaringot, jó nagy marék friss petrezselmyet, pár szem kardamomot és rengeteg felkarikázott fekete olajbogyót párolok össze
eszméletlen jó :)
Mikróban készítem a rizst.
A megfelelő mennyiségű rizst egy jénaiba teszem, leföntöm annyi hideg vízzel, amannyi ellepi.900W-on 6 percig mikrózom,lefedve.
Kiveszem, megsózom, elkeverem vajjal,néha curryvel, vagy húsleves kockával.
Ez után meleg vizzel töltöm fel, hogy ellepje.
900W-on még 5 percig mikrózom. Utána pár percig hagyom a mikróban.
Kostolás után, ha még keménynek érzem, akkor kevés meled vízzel még kb. 2 percig mikrózom.
Hagyom lefedve, mert ez után már jó szokott lenni.
1 csésze rizst megmosok.
Kevés olajon megpirítom, felöntöm 1 csésze vízzel, teszek bele egy kis fej hagymát, sót, csipet curryt. Amikor majdnem elfőtte, hozzáöntöm a másik csésze forró vizet.
Lefedem, kikapcsolom a villanytűzhelyt.
A meleg tűzhelyen szépen megfő.
Kavargatni nem szabad.
Anyum azt mondja, hogy mindig mossuk meg előtte a rízst, nálam ez általában elmarad, mert nincs türelmem megvárni, amíg megszárad... :)
Jázminrízst és basmatit én is pirítom olajon kifehéredésig, majd kétszeres vízben forrás után még 5 percig főzöm, dobok bele egy fej puszolt hagymát, majd letakarom fedővel és egy rakás konyharuhával (anyum takaró alá dugja) 20 perc múlva kész. Kínai és japán ételekhez nem kell olajon futtatni hanem csak főzni vízben, persze igazából arra másféle rízs való...
Barna rízst csak simán főzöm.
Miért is kell leöblíteni?? :)
Akkor nem tapad össze, ha olajon átforgatjuk amíg
kicsit megváltozik a színe, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, vagy kockából készült levessel,
letakarjuk dupla konyharuhával a fedőt (ne szökjön ki a gőz) 10-15 percig főzzük, majd a tüzet elzárva alatta még fél óráig hagyjuk a saját gőzében puhulni.
Amikor tálalni akarjuk, akkor HÚSVILLÁVAL mindig alányúlva lazitjuk, így lesz pergős!
(Petrezselymet szórok rá és azzal forgatom össze)
A hidegvíztől csak ízetlen és persze hideg lesz a rizs, amit, ha újramelegítünk összeragad a kevergetéstől ☺☺☺
Ez csak az Én tapasztalatom, mindenki úgy készíti ahogyan szereti!
Sok sikert kívánok!
Én 1 bögre rizs (vagy amennyi kell), olajon addig pirítom míg úgy pereg mint a "gyöngy" és aztán 2-szeres mennyiségű vízzel öntöm fel.
Teszek bele egy fél vöröshagymát, vegetát, kicsi egész köménymagot.
Addig párolom, amíg ha főzőkanállal széthúzom, nem látok közte vizet.
Akkor leveszem és még kb. 15-20 percig lefedve hagyom. 1-2 alkalommal átkeverem, így biztosan nem ragad össze, minden rizsszem külön áll.
A férjem soha nem szerette a rizs, meg sem ette, de amióta ezt megkóstolta, azóta imádja! És a gyerekeim is :-))
Mikróban készítem a párolt rizst:
A rizst megmosom, beteszem egy jénaiba. Egy evőkanál étolajat teszek rá, de nem pirítom vele, csak elkeverem. Hozzáteszek 1 teáskanál vegetát vagy sót, és a rizs térfogatának kétszerese mennyiségű vizet.
Először 1000 watton 8 percig mikrózom, tető nélkül. Aztán ráteszem a jénai tetejét, és 25 percig 350 watton mikrózom.
Amikor kész, leveszem a jénai tetejét, és villával fellazítom, tálalom.
(Barátnőm mutatta így tíz éve, azóta így készítem csak a párolt rizsköretet).
Nem áztatom, mosom. Víbe, 3-szor annyiba mint a rizs, só, vegeta, csurrantás olaj.
Ha elfőtt a víz, kész.
Előtte mindig meg kell mosni!
Aki nem szokta próbálja ki és nézze meg, hogy milyen sok piszkot mos le róla a víz!
Az íze és az állaga is megváltozik ...
Engem úgy tanítottak, hogy amikor felforr a víz, ( az előttem leírtak után: olajban pirítani, felönteni kétszeres vízzel, só) akkor leveszem a tűzhelyről( fedő alatt forr) betakargatom jól és magától elkészül. Zepterben nem is kell letakarni, elég csupán a fedő.
Így nem lehet odaégetni sem.
További ajánlott fórumok:
- Lehet adni 1 éves kor felett zacskós, instant leveleseket?
- Ti hogyan főzitek a töltött káposztát?
- Imádom a gagyi kínai zacskós levest, minden nap beverek egyet :)
- Hol lehet Budapesten igazi/házi (nem zacskós, dobozos) tehéntejet venni?
- Hol lehet előfőzött/félkész kukorica darát (puliszkához) kapni? Melyik boltokban?
- Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni?