Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni? fórum

Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni? (tudásbázis)


2009. márc. 21. 10:31

A lustábbak kedvéért kimásoltam a receptem:


A tuti rizsfőzés módszere


Hozzávalók 2 személyre:


300 ml rizs

600 ml forró víz

olaj

Vegeta/DeliKát

őrölt kömény

sáfrány


Elkészítés:


Forró olajon pirítsd meg a rizst, majd öntsd fel a forró vízzel, tedd hozzá a fűszereket, de NE kavard meg, tilos a rizst kavargatni. Tedd rá a fedőt és kis lángon főzd addig, míg a víz elpárolog róla, majd vedd le a tűzről és fedővel a tetején hagyd állni néhány percet, majd tálalhatod.


Tanácsok:

Ha tovább hagyod állni, akkor a sáfrány közelében levő rizsszemek vöröses sárgás színt kapnak, gyönyörűek lesznek, nagyon jól mutat tálaláskor.


Ízesítsétek a rizst minnél bővebben, isteni finom tud lenni. Tessék elfelejteni a szimplán sós vagy sós és vegetás vízben kifőzött rizst, az borzasztó. Fő a változatosság.

2009. márc. 21. 10:29

Jó féle rizst kell venni, akkor nem kell válogatni és totál fölösleges lemosni.

A lényeg, hogy a rizs ne kicsi és vaskos legyen, ne legyenek törött szemek közte - az ilyen rizs nem köretnek való, hanem tejberizsnek és hurkába. Ez a rizs fehér színű.

A köretnek való rizs hosszú szemű, vékony és nem törött, a színe nem totál fehér, hanem enyhén sárgás-barnás árnyalatú.


Hogy hogyan kell isteni finom "pergő" rizst főzni?

Az adatlapomra klikkelve az interaktivitás fülön belül a receptjeimnél megtalálható a tuti rizsfőzés receptje. (Ez az egyetlen receptem fénykép nélkül.)

16. syria (válaszként erre: 9. - Kokorka)
2009. márc. 20. 22:50

A válasz majdnem tökéletes, így kell finom rizst készíteni!

"addig kell párolni" helyett a megfogalmazás inkább "addig kell pirítani".


Nagyon fontos a rizs mennyiségének a duplája víz. Valóban, a gáz elzárása után a lefedett rizs tovább fő a saját gőzében.


Sokáig lusta voltam, és csak zacskós rizst főztem. Aztán egyszer nem volt otthon, és "rákényszerültem" a hagyományosra. A gyerekem - pedig nem egy finnyás alak - azt mondta: anya, ezt nem lehet egy napon említeni az eddigi rizsköretekkel.

Azóta a zacskós rizs felejtve!


És jól írta Kokorka: ízlés szerint lehet fűszerezni.


Sok sikert!


Az

2009. márc. 20. 22:19

A bő vízben főzött nekem jobban összeragad,próbáltam már,de elég ízetlennek tűnt...bár én elég fűszeresen főzök.

A lecsepegtetett rizst én nem a forró olajra öntöm,hanem együtt hevítem fel kevergetve,míg a rizs kifehéredik,majd felöntöm kb kétszeres térfogatú vízzel kis hagyma,só,bors kerül bele ízesítésül.Így egyáltalán nem fröcsög.

14. 2104cc91e8 (válaszként erre: 10. - G1977g)
2009. márc. 20. 22:15
Jól le kell rázni a szűrőben és nem túl forró olajra kell rátenni, de jó ha kicsit átpirítod, és nem "bő vízben" kell főzni (nem tészta) hanem kétszeres mennyiségűben! Ha megízesítetted akkor szorosan fedd le és ne kevergesd, 10 percig kicsi tűzön főzzed, de utána még 10 percig ne vedd le a fedőt ezután húsvillával alulról emelgetve keverd meg, így gurulós lesz :)
2009. márc. 20. 22:12
Én csak akkor mosom meg,ha pergősre szeretném,de pl.rizottóhoz,rizseshúshoz,rakott dolgok töltelékébe nem,hiszen ott épp jól jön a ragacsosság.Én is olajon pirítom,majd felöntöm,lefedve lassan főzöm készre.Gyakran a sütőben készítem lefedve,főleg ha amúgy is húst sütök mellé.
12. Dorka29 (válaszként erre: 10. - G1977g)
2009. márc. 20. 22:09

Ha még sosem főztél, elsőre inkább csináld simán pirítás nélkül, úgy tuti nem rontod el, és nincs vele annyi macera sem.


Arra érdemes figyelni, hogy bő vízben főzzed, és max. közepes lángon.

11. diegóóó (válaszként erre: 9. - Kokorka)
2009. márc. 20. 22:09
Pont így csinálom én is.
10. g1977g
2009. márc. 20. 22:04
De ha vizes, akkor hogy lehet forró olajon megpirítani? Nem fröcsög?
2009. márc. 20. 22:02
A rizst mindenképpen meg kell mosni - átválogatás után - lecsurgatni, forró olajban v. zsírban átforgatni, addig kell párolni, amíg gurulós lesz, akkor kell ráönteni forró vízből a rizsmennyiségének dupláját. Sót, borsot, petrezselymet, vegetát bele ízlés szerint. Lefedve k.b forrástól számított 10 perc alatt készül el. Ha nem elég puha, kis vizet lehet még ráönteni, kis idő után a gázt elzárni, fedő alatt még puhul, ilyen módszerrel nagyon finom "gurulós" lesz. Jó étvágyat!
2009. márc. 20. 22:01
Átválogatni és megmosni, amíg tiszta (átlátszó) lesz a víz, így nem lesz ragacsos.
2009. márc. 20. 21:58
Beleszórom egy edénybe, rá a víz! Leöntöm, a szemetet kidobom.
2009. márc. 20. 21:56
válogatni szoktam de mosni nem.
2009. márc. 20. 21:54
Én is előbb mindég kiválogatom előbb a szemeket és szűrőn átmosom.
2009. márc. 20. 21:46
2009. márc. 20. 21:46
Szia! Én szűrőbe teszem és úgy szoktam megmosni. Természetesen miután átválogattam. Én sokszor a gyorsrizst is rendesen megfőzöm. Sokkal finomabb egy kis vegetával vajjal,hagymával..
2009. márc. 20. 21:46
Érdemes szitán átöblíteni legalább, mert elég koszos tud lenni. ugyanúgy, mint a krumpliból is, keményítő oldódik ki belőle, de azzal nem kell foglalkozni.
2009. márc. 20. 21:44
Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook