Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni? (tudásbázis)
A lustábbak kedvéért kimásoltam a receptem:
A tuti rizsfőzés módszere
Hozzávalók 2 személyre:
300 ml rizs
600 ml forró víz
olaj
só
Vegeta/DeliKát
őrölt kömény
sáfrány
Elkészítés:
Forró olajon pirítsd meg a rizst, majd öntsd fel a forró vízzel, tedd hozzá a fűszereket, de NE kavard meg, tilos a rizst kavargatni. Tedd rá a fedőt és kis lángon főzd addig, míg a víz elpárolog róla, majd vedd le a tűzről és fedővel a tetején hagyd állni néhány percet, majd tálalhatod.
Tanácsok:
Ha tovább hagyod állni, akkor a sáfrány közelében levő rizsszemek vöröses sárgás színt kapnak, gyönyörűek lesznek, nagyon jól mutat tálaláskor.
Ízesítsétek a rizst minnél bővebben, isteni finom tud lenni. Tessék elfelejteni a szimplán sós vagy sós és vegetás vízben kifőzött rizst, az borzasztó. Fő a változatosság.
Jó féle rizst kell venni, akkor nem kell válogatni és totál fölösleges lemosni.
A lényeg, hogy a rizs ne kicsi és vaskos legyen, ne legyenek törött szemek közte - az ilyen rizs nem köretnek való, hanem tejberizsnek és hurkába. Ez a rizs fehér színű.
A köretnek való rizs hosszú szemű, vékony és nem törött, a színe nem totál fehér, hanem enyhén sárgás-barnás árnyalatú.
Hogy hogyan kell isteni finom "pergő" rizst főzni?
Az adatlapomra klikkelve az interaktivitás fülön belül a receptjeimnél megtalálható a tuti rizsfőzés receptje. (Ez az egyetlen receptem fénykép nélkül.)
A válasz majdnem tökéletes, így kell finom rizst készíteni!
"addig kell párolni" helyett a megfogalmazás inkább "addig kell pirítani".
Nagyon fontos a rizs mennyiségének a duplája víz. Valóban, a gáz elzárása után a lefedett rizs tovább fő a saját gőzében.
Sokáig lusta voltam, és csak zacskós rizst főztem. Aztán egyszer nem volt otthon, és "rákényszerültem" a hagyományosra. A gyerekem - pedig nem egy finnyás alak - azt mondta: anya, ezt nem lehet egy napon említeni az eddigi rizsköretekkel.
Azóta a zacskós rizs felejtve!
És jól írta Kokorka: ízlés szerint lehet fűszerezni.
Sok sikert!
Az
A bő vízben főzött nekem jobban összeragad,próbáltam már,de elég ízetlennek tűnt...bár én elég fűszeresen főzök.
A lecsepegtetett rizst én nem a forró olajra öntöm,hanem együtt hevítem fel kevergetve,míg a rizs kifehéredik,majd felöntöm kb kétszeres térfogatú vízzel kis hagyma,só,bors kerül bele ízesítésül.Így egyáltalán nem fröcsög.
Ha még sosem főztél, elsőre inkább csináld simán pirítás nélkül, úgy tuti nem rontod el, és nincs vele annyi macera sem.
Arra érdemes figyelni, hogy bő vízben főzzed, és max. közepes lángon.
További ajánlott fórumok:
- Lehet adni 1 éves kor felett zacskós, instant leveleseket?
- Imádom a gagyi kínai zacskós levest, minden nap beverek egyet :)
- Hogy főzitek a rizst? Nem zacskós, előfőzöttet! Beáztatjátok a rizst előtte? Vagy csak simán sós vízben?
- Hol lehet Budapesten igazi/házi (nem zacskós, dobozos) tehéntejet venni?
- Fogyjon sokat zacskós levessel
- Hol lehet előfőzött/félkész kukorica darát (puliszkához) kapni? Melyik boltokban?