Hogyan lehet tejbegrízt/-rizst főzni anélkül hogy leégne? (tudásbázis)
Én teflon bevonatos fazékban főzöm.
A cukrot a hideg tejhez adom, úgy forralom fel.
A tejberízshez vizet is öntök.
Kis lángon, folyamatos keveréssel nem ég oda.
Sokan azt írjátok alább, hogy nem szoktátok cukrozni, csak a legvégén, de úgy bizony nem lesz olyan fini a tejberizs, mert a rizsszemek nem lesznek édesek belülről.
Nyugodtan lehet cukrot hozzátenni a főzéskor, én is szoktam, persze nem kell túlzásba esni, túl sokat beletenni. A lényeg a kavargatásban rejlik, akkor nem ég oda.
Nincs gond a villanytűzhellyel, nekem is az van. A lényeg, hogy megtanuljuk használni, utána minden sokkal jobb és könnyebb vele, mint a gáztűzhellyel. A sütőm is villanysütő, le nem cserélném gázosra, minden tökéletesre sül benne, semmi nem ég oda, a piskótám alja még világosabb is egy kicsit a tetejénél, nemhogy leégjen.
A lényeg, hogy amikor bekapcsolod a villanytűzhelyet, akkor egy rövid ideig menjen max-on (nekem 6-os fokozaton), majd mikor már érzem, hogy melegszik az edény alja is, akkor visszaveszem 2-esre vagy 3-asra, attól függ, hogym ilyen nagy az edény, amiben főzök.
És ha mégis jobban felmelegedett, akkor ugye leveszed takarékra, vagy 2-es, 3-as fokozatra, de az edényed is leveszed róla, átteszed addig egy hideg tűzhelylapra, majd 1-2 perc után visszateheted a melegre, addigra kihűl annyira, hogy ne égjen oda semmi az edényedben, és a másik hideg lapon az edény alja is hűl addig.
Ennyi a titka, vagy pedig az, hogy már az elején se veszed fel 6-osra, maxra, hanem csak kisebbre, csak így ugye sokkal több idő, míg fölmelegszik.
Sajnos ha egyszer az edényedben odaégett valami, akkor utána sokkal könnyebben újra oda fog égni.
Vegyél egy új edényt/lábast, valami jó minőségűt, pl Tefal-t, rozsdamenteset, vagy pedig teflont és folyamatosan kavargasd jó féle fakanállal, olyannal, aminek egyenes az alja, nem kerekded, mint ezen a képen amiből kettő van: [link]
Az ilyen fakanállal mindenhol eléred az edény alját.
A lényeg, hogy mindig az edény alját érd a fakanállal, na és persze hogy minden egyes helyen kavargasd felváltva. Érezni fogod egyből, hogy ha valahol kezdene letapadni, ott erősebben kapard meg a fakanállal, fel fog jönni és még nem égett le.
Tehát a lényeg, hogy viszonylag erősen folyamatosan kavargasd úgy, hogy érd az edény alját mindenfelé.
Ennyi a titka.
Nekem még sosem égett oda!(kop-kop-kop)
Nagy mamám mindig kicsi vizet rakott az aljára,és csak a legvégén cukrozta!
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, dupla aljú edényben. Én egy kis vizet is szoktam hozzáadni.
Cukrot csak akkor, ha már félrehúztam a tűzről, mert a cukortól tuti odaégne.
Nekem is villanytűzhelyem van, szerintem a probléma lényege ebben rejlik, nem a fazékban vagy a víz mennyiségében. Ugyanis a villanytűzhely lassabban hűl. Hiába veszed le takarékra, mire lehűl addigra már oda is kapott a tejbegríz.
Nekem az a titkom, hogy mikor forrni kezd a tej, akkor kikapcsolom alatta a villanytűzhelyet, úgy öntöm bele a grízt. Így is szépen felforr és besűrűsödik, de nincs ideje leégni. Próbáld ki. Ha esetleg nem sűrűsödne be eléggé, visszakapcsolhatod picit a hőt.
Én nem tejforralóban szoktam hanem rozsdamentes acél edényben. Abban sokkal nehezebben ég le.A rizst úgy szoktam hogy felforralom a tejet bele a rizst,elzárom és lefedem hogy megpuhuljon a rizs. Van hogy 20 perc múlva alágyújtok és újraforralom meg teszek hozzá még tejet ha úgy látom hogy kell. Így nagyon puha lesz, figyelnli se kell rá és nem is éghet le.
A grízt tejforralóban szoktam. Felforralom a tejet, attól még nem ég le, teszek bele kis sót, cukrot ízlés szerint és egy evőkanállal kevesebb búzdarát mint ahány deci tejről csinálom. Ezt egy két percig kell csak főzni amíg nemüvegesedik. Elég híg még ilyenkor de hamar besűrűsödik ahogy hűl. Cukrot ízlés szerint de csak ha már elzártam, ezzel is csökkenteni a leégés veszélyét.
További ajánlott fórumok:
- Hogy lehet az extrovertáltak tudtára adni, hogy nem vagy társalgós kedvedben anélkül, hogy megsértenéd őket?
- Hogyan lehetne egy ilyen barátnőt segíteni anélkül, hogy megbántanám?
- Az arany ékszerről hogy lehet megállapitani, hogy arany anélkül, hogy ékszerészhez vinnénk?
- Hogyan lehet dióhéjat kifúrni anélkül, hogy elpattanna?
- Milyen weboldalon lehet véleményt írni bármiről, anélkül, hogy blogot kellene indítani?
- Lehet hallásproblémája a gyereknek anélkül, hogy észre vennénk?